Datum/Tijd
Date(s) - 12/06/2018
20:00 - 22:00

Locatie
Zaelke

Categorieën


Op dinsdag 12 juni geeft Marcel Hogenhuis een interessante lezing over Vught-gevangen in Venlo en Tegelen in de laatste jaren van de oorlog. KZ Herzogenbusch (‘Kamp Vught’) was het enige, naar Duits model opgezette concentratiekamp in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Toen de Duitse bezetter in de nazomer van 1943 diverse Luftwaffe-vliegvelden in Nederland wilde uitbreiden, hadden zij een schreeuwend gebrek aan arbeidskrachten. Veel Nederlanders konden of wilden niet (meer) meewerken aan opdrachten van de Duitsers. Daarom grepen de Duitsers terug op dwangarbeid door gevangenen uit concentratiekamp Vught. Werd in 1943 nog gebruik gemaakt van voornamelijk joodse kampgevangenen, na de deportaties vanuit Vught, lagen de werkzaamheden in Venlo enkele maanden stil. Pas vanaf april 1944 werden weer kampgevangenen ingezet door de Bauleitung der Luftwaffe Venlo: het merendeel bestond uit Belgen, Fransen en Nederlanders. Een deel werd ook bij Tegelen ingezet.

De presentatie begint op 12 juni om 20.00 uur. In de presentatie beschrijft Marcel Hogenhuis de geschiedenis van dit Aussenkommando Venlo aan de hand van kaartjes, biografieën van overlevenden, naoorlogse processenverbaal, luchtfoto’s en de spaarzame sporen op het voormalige vliegveld die resteren van deze dwangarbeid. De presentatie is voor leden van de Heem gratis te bezoeken. Niet-leden betalen € 4,-.

Marcel Hogenhuis (Groningen, 1963) studeerde af aan de Universiteit van Amsterdam (Europese Studies) op de doctoraalscriptie ‘Fliegerhorst Venlo. De rol van vliegveld Venlo in de Duitse luchtverdediging in WO-2’. In 2008 publiceerde hij met andere historici het naslagwerk ‘Vliegvelden in oorlogstijd’, ook leverde hij een bijdrage aan het 9-delige naslagwerk ‘Der Ort des Terrors. Geschichte der nationalsozialistischen Konzentrationslager’. In 2009 werkte hij mee aan de bekroonde Omroep Venlo documentaire ‘Het Venlo Incident’. Hij is voorzitter van Venlo Academie (cultuurhistorische cursussen) en actief als zelfstandig historisch onderzoeker (zie www.historicalresearch.nl).