Al decennia mogen wij in Nederland in een vrij land leven. Zij die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt, zullen het meest beseffen wat dat betekent. Ook de inwoners uit Tegelen en Steyl betaalden daarvoor in de jaren 1940-1950 een hoge tol. Vandaar dit overzicht met de namen van door oorlogsgeweld omgekomen inwoners.

Zolang je naam wordt genoemd, leef je voort.

De Tweede Wereldoorlog maakte in Tegelen en Steyl veel slachtoffers. Mensen die op straat of in hun huis werden getroffen door granaten, verzetshelden die zijn gefusilleerd, Tegelenaren die meevochten aan Nederlandse zijde, maar ook vele geestelijken die vanuit Steyl werden uitgezonden om aan Duitse zijde te vechten. We hebben getracht een zo volledig en juist mogelijk overzicht te geven van de slachtoffers uit Tegelen en Steyl én de mensen die in Tegelen en Steyl omkwamen door het geweld van de Tweede Wereldoorlog. Daarbij hebben we gebruik gemaakt van vele digitale en schriftelijke bronnen, alsmede persoonlijke verhalen van nabestaanden.

De namen van de oorlogsslachtoffers vermelden we niet alleen hier digitaal, maar hebben sinds 4 mei 2022 ook een plek nabij het oorlogsmonument ‘Ik zal handhaven’. Op de Corten-staal panelen staan de namen van de 100 Tegelse en Steylerse familieleden, buurtgenoten en bekenden, die door oorlogsgeweld uit ons leven zijn gerukt.

De gelden om deze panelen te realiseren zijn samengebracht met een crowdfundingsactie, met hulp van lokale ondernemers, gemeente Venlo, de weldadige stichting van Heutz, de Scheuten Foundation en eigen middelen van de Heem.

Burgemeester Antoin Scholten en nabestaande Ger Giesen onthullen op 4 mei 2022 de Corten-staal panelen naast het oorlogsmonument aan de Raadhuislaan

Op de namenlijsten bij het oorlogsmonument staan de 100 namen van de:

 • 83 Slachtoffers die zijn geboren en/of woonden in Tegelen/Steyl en in Europa om het leven kwamen.
 • 9 Slachtoffers die zijn geboren en/of woonden in Tegelen/Steyl en van 1945 t/m 1950 in Nederlands Indië om het leven kwamen.
 • 8 Slachtoffers die zijn geboren en/of woonden in Tegelen/Steyl en bij de strijd van 1942 t/m 1945 met Japan om het leven kwamen.

 

Dit zijn niet de enige slachtoffers die de oorlog in onze gemeenschap maakte.

 • 20 Slachtoffers zijn overleden in Tegelen/Steyl, maar woonden niet in Tegelen/Steyl.
 • 111 Slachtoffers die wonend/geboren zijn in Tegelen/Steyl en/of in Tegelen/Steyl zijn overleden en hebben vrijwillig of gedwongen meegeholpen aan Duitse zijde.

We hebben ervoor gekozen deze 131 namen niet op de namenlijsten bij het oorlogsmonument te vermelden.

 

Deze slachtoffers herdenken we. Reacties op de lijst ontvangen we graag via info@hktegelen.nl of via onderstaand formulier. In het boek ‘Zoeëdet weej ‘t noeëts vergaete; persoonlijke verhalen uit WOII in Tegelen en Steyl’ (2020) is het verhaal van een deel van deze slachtoffers verteld.

De lijsten zijn te sorteren door op de kolomtitel te klikken of de zoekfunctie boven de lijst te gebruiken. Door op het groen plusje vóór de naam te klikken wordt meer informatie zichtbaar.

 

1. Slachtoffers geboren en/of wonend in Tegelen/Steyl en om het leven gekomen in Europa

https://docs.google.com/spreadsheets/d/15eLSGARY8rgKl7rV7xVG7Eq_DJvayWve4GRr1za-z1U/edit#gid=0

2. Slachtoffers geboren en/of wonend in Tegelen/Steyl en om het leven gekomen in Nederlands Indië

[gdoc key=”https://docs.google.com/spreadsheets/d/1U1LKSAA0i95kMeoZPtm4O0NAS_QN8WiwPrJl_ExIKtw/edit?usp=sharing” datatables_page_length=”150″]

 

3. Slachtoffers geboren en/of wonend in Tegelen/Steyl en om het leven gekomen in de strijd met Japan

[gdoc key=”https://docs.google.com/spreadsheets/d/1h6rZPbbhir9BbSbRu-FfAe_VpmBQmhHGq5cDSVqihns/edit?usp=sharing” datatables_page_length=”150″]

 

4. Slachtoffers overleden in Tegelen/Steyl, maar niet hier wonend

Het betrof onder meer passanten door Tegelen/Steyl die hier werden getroffen, militairen die tijdens gevechten hier om het leven kwamen en personen die elders gewond raakten en in het ziekenhuis in Tegelen kwamen te overlijden.

[gdoc key=”https://docs.google.com/spreadsheets/d/15r27QkvE2j8qn9kWJsdCdnn-CNjhpcTsT_u1pG4n6_8/edit?usp=sharing” datatables_page_length=”150″]

 

5. Slachtoffers die wonend/geboren zijn in Tegelen/Steyl of hier zijn overleden én hebben meegeholpen aan Duitse zijde

Naast vele geestelijken die in Steyl in het klooster woonden, werden ook verschillende Tegelse en Steylerse jongens opgeroepen om te dienen in de Wehrmacht, omdat hun vader Duitser was. “Jongens van wie men nauwelijks of niet wist, dat zij een andere nationaliteit hadden en volledig in de dorpsgemeenschap waren opgenomen. Jonge kerels, met wie je naar school bent gegaan, in de buurt hebt gespeeld, in clubs en verenigingen zat, verdwenen naar de fronten in Europa en keerden niet meer terug.” (Carel Ververs in ‘Wie we d’n oorlog doorkwame…., 2005).

[gdoc key=”https://docs.google.com/spreadsheets/d/14epJsMp6In8qJT1PFlC2G_JmPkjHRW-rOuu0aCd1Dzw/edit?usp=sharing” datatables_page_length=”150″]

Reageer op dit overzicht

  Uw naam (verplicht)

  Uw email (verplicht)

  Uw reactie


  [anr_nocaptcha g-recaptcha-response]

  Ook kan op de volgende manieren contact met ons opgenomen worden:
  1. Maak een afspraak om op dinsdagmiddag of woensdagavond naar het Heemlokaal te komen, Bongerdstraat 223 (rechts achter Bongerdflat).
  2. Telefonisch zijn we te bereiken via het secretariaat (0629381351)
  3. Stuur een mailtje naar info@hktegelen.nl.
  4. Stuur een bericht vanaf onze pagina op Facebook (www.facebook.com/heemtegelen).