Ein van de zake woeëmèt weej ouch bezig zien is ós Tegels dialek. Neet allein ömdet ‘t in ós sjtatute sjteit, maar gewoeën ömdet ‘t ós aan ‘t hert geit. Ouch weej hebbe in de gate det de “jeug” sjtieëds minder betrokke is beej de Tegelse gesjiedenis en beej ‘t Tegels dialek. Vuuel jóngere gaon allewiels in Venlo oet, nao sjoeël, wèrke in Venlo of nag wiejer weg en d’n “import” in Tegele is de lètste jaore door niejbouw äörtelik toegenaome.

Weej perbere op ‘n hieël simpele meneer ‘t Tegels beej de minse ónger de aandach te bringe. Iddere maond sjrief ein van ós leeje ‘n A4 vol mèt Tegelse wäörd en de beteikenis daovan. Dees kleine posters staon op ós website en waere geplèstifiseerd en aafgegaeve beej inkele winkeliers en cafetaria’s, woeë ze óf in de etalage waere opgehange óf op de täöfelkes waere gelag. Passante en bezeukers laeze dees en gaon dao óngerein euver klasjenere.

Daodoor wuuerd ós doel, ‘t ónger de aandach bringe van ós Tegels dialek, op ‘n hieël simpele wieze en zónger al te vuuel späön, bereik. Dees dialekposters kènt geej ouch vinge op ós website ónger “Tegels blief Tegels”.

 

Tegelse zegswijzenMeer informatie over:

In 1968 kwam het boek Tegels Dialek uit, een uitgebreide “uiteenzetting over de klankleer, spraakkunst en woordenschat van het dialekt van Tegelen”, zoals de ondertitel luidt. Het boek werd samengesteld door de heren J.H. Houx, A.M. Jacobs en P.P. Lücker. Buiten zeven hoofdstukken over de spelling, woordvorming en zinsbouw bevat het boek ook:

  • Een uitgebreide Tegelse woordenlijst van meer dan 60 bladzijden met Nederlandse vertaling
  • Een lijst van Tegelse persoons- en plaatsnamen
  • Een lijst van meer dan 400 Tegelse zegswijzen
  • Een hoofdstuk over Tegelse folklore
  • Verhalen, anekdoten en gedichten in het dialect

In 2006 werd met steun van Vereniging Veldeke het Brónsgreun bukske uitgebracht. Dit door dialectkenner Toine Ambaum samengesteld boekje bevat de spellingsregels voor het Tegels dialect en een lijst met ruim 5.000 Nederlandse woorden met daarnaast hun Tegelse variant. De specifieke Tegelse spellingstekens zijn hier te vinden.