
Door een bijzondere deur op een ambachtelijke wijze opnieuw te maken, zetten we het ambacht houtbewerking in de schijnwerpers. En dat in kloosterdorp Steyl! Met de remake van een 19e -eeuwse deur vertellen we het verhaal van destijds en nu en laten we het fascinerende van het ambacht houtbewerking zien.
Op zaterdag 28 juni 2025 is de nieuwe ‘oude’ deur onthuld! Zo’n 75 aanwezigen zagen hoe de oude deur voorzichtig uit het kozijn werd getild en plaats maakte voor de nieuwe deur. Kartrekkers Frank Kuntzelaers en Leon Clabbers namen de regie en kregen hulp van gedeputeerde Jasper Kuntzelaers, voorzitter van de Heem Frank Giesen en broeder Heinz Helf. Het houtsnijwerk in de deur is vervaardigd door kunstenaar Frank Kuntzelaers. Het eikenhout is afkomstig van Parren houthandel in Haelen, het glaswerk van Glasmij Venlo en bij de firma Clabbers Interieurs zijn de grovere bewerkingen uitgevoerd. Thijs Nelissen van het Ketelhuis maakte de scharnieren en Boonstoppel Verf sponsorde de verf die uitstekend geschikt is voor monumentale objecten. Het resultaat is verbluffend!
Met de crowdfundingsactie en een bijdrage van Rabobank Venlo, stichting Steyl Inspireert en Gemeente Venlo hebben we voldoende ontvangen om het project te realiseren. Daar zijn we erg blij mee. Bij de onthulling sprak Jasper Kuntzelaers zijn waardering uit voor het vele werk, de maatschappelijke betrokkenheid en de waarde van het klein erfgoed. Pastoor Anu zegende de deur en sprak een gebed uit. Een mooi passend gebaar op deze centrale plek in kloosterdorp Steyl.
De deur is een exacte kopie van de oorspronkelijke deur. Daarmee laten we zien dat het vakmanschap niet weg is. De historische deur geven we een mooie plek in de schuur, waardoor de nieuwe deur toegang geeft tot de historische deur. Ze zijn daarmee in één oogopslag zichtbaar. Oud en nieuw bij elkaar.
Sporen van gebruik en tussentijdse restauratie zijn en blijven goed zichtbaar. We maken gebruik van kennis en deskundigheid van Frank Kuntzelaers, een lokale vakman. Daarmee zetten we kwaliteit voorop bij het realiseren van onze ambitie. Hiermee tonen we ook aan dat de kennis en vakbekwaamheid van het ambachtelijke (klooster)beroep nog steeds aanwezig is.
Door ook leerlingen van het basis- en middelbaar onderwijs tijdens de remake op locatie het vakmanschap te laten zien, zien ze hoe de vakman van ruwhout een schitterend eindproduct maakt. We brengen heden en verleden in beeld en hopen daarmee dat het ambacht van meubelmaker ook in de toekomst behouden blijft.

Over de schuurdeur
In de kloostertuin van het Sint Michaëlklooster bevindt zich een voormalige hooischuur uit de 20e-eeuw met daarin een veel oudere historische deur. Op basis van de ornamentatie en de verdeling van de panelen lijkt het waarschijnlijk dat de dubbele deur afkomstig is uit circa 1890. Het is mogelijk dat deze deur uit een herenhuis in Steyl komt, maar het is onduidelijk uit welk pand precies. Sinds 2020 wordt de hooischuur gebruikt door Roberts kruidentuin en beeldhouwer Frank Kuntzelaers. De historische deur is zo’n 135 jaar gebruikt. Sporen van gebruik en tussentijdse restauratie zijn goed zichtbaar. De deur is schitterend, maar was in een erg slechte staat.
Samenwerkingspartners
Het plan voor het vernieuwen van de historische schuurdeur is gesteund door en gerealiseerd met:
- Kunstenaar Frank Kuntzelaers
- Roberts Kruidentuin
- Clabbers Interieurs
- Glasmij Venlo
- Boonstoppel Verf
- Stichting behoud monumenten Steyl, in het bijzonder Thijs Nelissen
- BOEi / Stichting Kloosterdorp Steyl
- OGVO College den Hulster Venlo afdeling BWI (Bouwen, Wonen en Interieur)
- Missiehuis St. Michael SVD Steyl rector Reiner Theißen
- Heemkundige Kring Tegelen
- Rabobank Duurzaamheidsfonds
- Stichting Groenlicht NML
- Stichting Steyl Inspireert
- Stichting Stijlvol Steyl ‘83
- Crowdfunding GoFundMe