Op vrijdag 21 mei jl. bood de Heemkundige Kring aan de laatste van de zes basisscholen in Tegelen en Steyl de boeken ‘De Duitsers de baas’ aan. Waar we in maart 2020 mee begonnen bij de Passe Partout, konden we nu afsluiten in het Maasveld. Ieder van de basisscholen beschikt daarmee over een set van boeken voor de groepen 6, 7 en 8 én een lesbrief met lesideeën.
De boeken en lesbrief worden de komende jaren gebruikt voor het onderwijs in Tegelen en Steyl over WOII. Het doel van het boek is het leven in, gevoel tijdens en effecten na de oorlog voor de oudste basisschoolkinderen in woord en beeld te brengen. Hoe was het leven voor een kind in een periode dat de vrijheid beperkt wordt? De Heemkundige Kring heeft de boeken aan de basisscholen aangeboden om de jonge leerlingen een inkijkje te geven in het leven tijdens de oorlog en dat wat we er nu nog van terugzien in Tegelen en Steyl. Door het overdragen van deze verhalen proberen we te voorkomen dat de vreselijke gebeurtenissen in de oorlog langzaam worden vergeten.
Gertie Schouwenberg beschrijft het leven van het 10-jarige Tegelse meisje Maaike Jacobs tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het fictieve verhaal is gebaseerd op waargebeurde feiten in Tegelen en Steyl. Naast dit verhaal worden de diverse oorlogsmonumenten / herinneringen aan de oorlog die nog zichtbaar zijn in Tegelen en Steyl (o.a. kogelgaten, herdenkingsmonumenten, etc.) beschreven en in beeld gebracht. De mooie foto’s in dit boek zijn gemaakt door Adriaan de Roode.
Het boek ‘De Duitsers de baas’ is nog te verkrijgen in onze webshop.
Omroep Venlo bestede eerder in mei aandacht aan het boek. De reportage is hier te bekijken.