Datum/Tijd
Date(s) - 04/05/2024
11:00 - 11:30

Locatie
Limburgs Schutterij Museum, voormalige kerk van de Sint-Rochus parochie

Categorieën


Op zaterdag 4 mei as. (dag van de dodenherdenking) worden om 11.00 uur twee struikelstenen voor de Sint-Rochuskerk onthuld. We nodigen alle leden van de Heem uit om hierbij aanwezig te zijn.

De twee stenen herinneren aan pastoor Paul Windhausen en assistent kapelaan Piet Peters SVD die in de Sint-Rochuskerk tot in de oorlog diensten verzorgden. Beiden waren actief in het verzet en werden hiervoor, tezamen met drie parochianen, op 11 februari 1945 gearresteerd. Ze zijn net voor de bevrijding in 1945 door ontberingen overleden in concentratiekamp Buchenwald.

De struikelstenen, die officieel Stolpersteine heten, zijn een idee en vervaardigd door de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. De stenen zijn bedoeld ter nagedachtenis aan de slachtoffers van het Nazi-regime. Het zijn kleine keien van 10x10x10 centimeter, bedekt met een bronskleurig metalen plaatje. In het plaatje is met eenvoudige letters de tekst geslagen van de naam en geboortedatum van het slachtoffer en de datum en plaats van overlijden van het slachtoffer.

Het initiatief voor de stenen komt van ons lid Charles van Eijk. Samen met Frans Maas heeft hij de contacten met de families en SVD gelegd en gezorgd dat deze stenen een blijvende herinnering gaan vormen aan beide geestelijken en hun rol in het verzet.