Sinds 2017 beschikt de Heemkundige Kring Tegelen over een herinneringssteen van de eerste lagere school van Steyl. Deze school bood tussen 1868 en 1951 onderwijs aan de Steyler jongens. In de steen staan de namen van de grondleggers van de school. De komende maanden gaat het dan echt gebeuren: de herinneringssteen wordt in de muur geplaatst in de kloostermuur op de hoek Parkstraat – Tuinstraat.
Doordat de muur monumentaal is en ligt in het beschermde dorpsgezicht, hebben we diverse overleggen gevoerd met Stichting Kloosterdorp Steyl (als beheerder van de muur) én de gemeentelijke Adviescommissie Welstand en Erfgoed. Vanaf de Parkstraat gezien komt de steen op ooghoogte in het 2e volledig rechte muurdeel, midden tussen de penanten. De steen wordt in een doos van corten-staal bevestigd en het geheel (doos met steen) wordt in de muur geplaatst. Hiervoor wordt een deel van de stenen uit de muur gehaald. Naast de steen komt een klein informatiebordje met korte tekst en QR-code. Tussen straat en muur komt een keramische klinkerbestrating.
In juni voeren we de werkzaamheden uit. De corten-stalen doos wordt gemaakt door Sjaak Smetsers. Het maken van een uitsparing in de muur gebeurt door de vrijwilligers van de Stichting Behoud Monumenten Steyl. En de Gouden Ploeg maakt de bestrating vóór de steen. We zijn hun erg dankbaar voor hun bijdragen!
In september hebben we contact gelegd met basisschool De Schalm, omdat we de school van vroeger graag willen verbinden aan de school van nu. De kinderen van de Schalm zullen de herinneringssteen op 7 juli om 11.15 uur onthullen.
De kinderen werken in mei en juni aan het thema ‘Leren van de mensen van vroeger’. Dit thema past uitstekend bij de plannen voor het plaatsen van de herinneringssteen van de school: gerealiseerd door betrokken inwoners die een belangrijke rol voor Steyl en Tegelen hebben gespeeld. Op dinsdag 16 mei openen de kinderen het thema door in de ochtend in groepjes door Steyl te wandelen. De Heemkundige Kring zorgt ervoor dat die ochtend op 6 plaatsen in Steyl ‘vertellers’ staan die de kinderen iets vertellen over de historie van de plek en wat we kunnen leren van de mensen die er woonden en werkten. Eén van deze plekken is ook de plaats waar later de herinneringssteen wordt geplaatst.