De website van het Erfgoednet Limburg is online: https://limburgserfgoednet.nl/ Een website waar ook het archief van de Heem inzichtelijk wordt. We hebben ondertussen al enkele honderden afbeeldingen, documenten en objecten online staan. Deze zijn gemakkelijk te doorzoeken.

Een aantal vrijwilligers van de Heem heeft de afgelopen maanden achter de schermen gewerkt aan dit digitaal platform om onze collecties openbaar te maken. Veel van het archiefmateriaal van de Heem staat namelijk in onze bibliotheek, in onze archiefkasten en in onze depotruimtes. Goed opgeborgen, maar daardoor niet direct zichtbaar voor geïnteresseerden.

De provincie Limburg (meer in het bijzonder: Huis voor de Kunsten Limburg) bood de oplossing: een online omgeving waar kleine musea en heemkundeverenigingen hun collecties kunnen beheren én publiceren. Harrie Vossen en John Raijer hebben de bruikbaarheid voor onze vereniging bekeken en een klein deel van de beschikbare informatie bij wijze van proef online beschikbaar gesteld. Ondertussen staan meerdere honderden objecten, voorzijden van boeken en foto’s uit het archief in de online omgeving. Van ieder van deze objecten, voorzijden van boeken en foto’s zijn korte omschrijvingen opgenomen, zodat eenvoudig gezocht en verdiept kan worden.

We hebben nu een eerste stap gezet. Er volgen er nog vele. Objecten worden gefotografeerd, voorzijden van boeken worden gescand en foto’s worden verbeterd en beschreven. Dit is nog gigantisch veel werk. Een klein team van vrijwilligers is al gevormd. Wil jij ook meehelpen vanuit huis achter je PC? Laat ’t dan even weten via secretaris@hktegelen.nl.

Doordat meerdere heemkundeverenigingen en musea deelnemen, is bij het zoeken ook direct het archief van deze andere organisaties te bekijken. Daarmee ontstaat één grote database en online collectie voor Limburg. Meer informatie over het Limburgs Erfgoednet staat hier.

Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie