Op donderdagavond 22 januari geven René Vos en Jan van Boeijen om 20.00 uur in zaal Ronckenstein te Reuver een boeiende lezing met de titel “Limburgse jongens in Nederlands-Indië en Nederlands Nieuw-Guinea  1945 – 1962 “. Beide sprekers hadden een oom die diende bij het “Limburgse” bataljon 3-14 Regiment Infanterie, onderdeel van de “7 December Divisie”.

Geïntrigeerd door het verleden deden beiden, onafhankelijk van elkaar, onderzoek en publiceerden allebei afzonderlijk in 2009 een boek over de gebeurtenissen in Nederlands-Indië en Nederlands Nieuw-Guinea.

René Vos plaatst de periode in een historisch perspectief. Het begint allemaal met de Vereenigde Oostindische Compagnie eind 16e eeuw. Nederland breidt zijn belangen in de wereld uit en wordt er rijk van. René neemt ons in vogelvlucht mee door de historie, waarbij politieke, economische en militaire aspecten aan de beurt komen. Een speciale belichting krijgt de kwestie Nieuw-Guinea, waarbij de Nederlanders ternauwernood ontsnapten aan een invasie door Indonesië en zijn bondgenoten, waaronder Rusland.

Na de pauze belicht Jan van Boeijen vooral de omstandigheden waaronder de Nederlandse militairen tijdens de twee “politionele acties” hun werk moesten doen. Onervaren, slecht voorbereid, slecht uitgerust, in onbekend terrein en onder erbarmelijke omstandigheden moesten “onze jongens” hun patrouilles lopen.

In het “Limburgse” bataljon 3-14 R.I. van de “7 December Divisie” zaten ook jongens uit onze omgeving. Ook de veelal vertraagde repatriëring, die vaak een teleurstellend verliep, kwam aan de orde. Het gebrek aan erkenning en desinteresse van de Nederlanders ten tijde van de wederopbouw was voor vele jongens een obstakel in het verwerken van hun oorlogservaringen.

Kortom, het wordt ongetwijfeld een boeiende avond over een voor Nederland moeilijke periode, waarbij een niet gering aantal jongens uit onze streek direct betrokken waren. We vragen aan niet-leden een bijdrage van 2 euro om te voorzien in de onkosten. Het is een gezamenlijke activiteit van de Milieu- en Heemkundevereniging Swalmen, de Heemkundige Kring Tegelen en Heemkundevereniging Maas- en Swalmdal uit Reuver e.o.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie