In het boek Oorlogskronieken Tegelen-Steyl 1939-1945 geven Sjeng Ewalds, Geert Konings en Willem Kurstjens een chronologische presentatie van feiten en verhalen over de periode tussen de op handen zijnde oorlog en de bevrijding. Het boek begint met de beschrijving van het dagelijkse leven in Tegelen en Steyl in 1939 met vooruitwijzingen naar de op handen zijnde oorlog. In de kronieken worden week voor week de gebeurtenissen in WOII in Tegelen en Steyl beschreven op basis van persoonlijke documenten. Daardoor komt de nadruk in het boek sterk te liggen op de dagelijkse beleving van de oorlog door de burgers van Tegelen en Steyl. Het boek beslaat 250 pagina’s en is rijk geïllustreerd.

Daarbij is onder meer gebruik gemaakt van de dagboeknotities van J. Verstraelen, hoofd van de lagere school in Steyl. Het is het enige dagboek in de regio Venlo dat de hele oorlog beslaat. Het bevat beschrijvingen van de invoering van nazi-verordeningen en de gevolgen daarvan, maar ook van details van bombardementen en granaatbeschietingen die elders niet gevonden kunnen worden. Jaren later, met de bevrijding in zicht, grijpen ook andere burgers naar de pen. Ook uit hun dagboeken zijn fragmenten opgenomen. In de laatste oorlogsmaanden staan de logboeken van de brandweer en het Rode Kruis centraal, die zeer gedetailleerde informatie bevatten over de crisisbestrijding en hulpverlening in die tijd. Onder meer aan de hand van brieven tussen de burgemeester van Venlo en de voorzitter van het Tegelse burgercomité wordt de werking van het bestuurlijk apparaat beschreven. Ten slotte zijn er ook gegevens meegenomen van het recent opengestelde CABR (Centraal Archief Bijzondere Rechtspraak) in Den Haag en het Archief van het Militair Gezag in Limburg, die veel gegevens bevatten over omstreden personen.

Het boek is uitgebracht op A4-formaat liggend, is leverbaar vanaf 24 april en kost € 24,50. Bestellen kan hier of vanaf 25 april bij de KOSO.