Pannenbakkers in Tegelen. De mensen in Tegelen hebben de naam “Pannekletsers”. Die bijnaam hebben ze te danken aan de belangrijkste industrietak in de tweede helft van de negentiende eeuw. In het dorp waren meer dan 25 pannenbakkerijen actief. Tegelen was daardoor lange tijd het centrum van de Nederlandse keramische dakbedekking. En is dat nog steeds, als men bedenkt dat meer dan de helft van de pannen in ons land nog steeds hier vervaardigd wordt. Gedreven door zijn “Pannekletser”- afstamming, zijn belangstelling voor het verleden en zijn werkzaamheden in de grof keramische industrie, is historicus Marcel Dings enkele jaren geleden een onderzoek gestart naar de diverse locaties van de Tegelse pannenbakkerijen. Met als doel een compleet beeld te kunnen geven van de ontwikkeling van deze industrietak.

Op donderdag 16 oktober zal ons lid Marcel Dings de uitkomsten van dit onderzoek aan de leden van de Heemkundige Kring Tegelen presenteren. Aan de hand van foto- en filmmateriaal zal hij uitleggen hoe pannen vroeger handmatig gemaakt werden, en hoe ze nu in grote fabrieken automatisch geproduceerd worden. Na de pauze worden de vele locaties van de diverse pannenbakkers op een rijtje gezet.

De lezing begint om 20.00 uur, zoals altijd in zaal De Bongerd aan de Bongerdstraat. Niet leden betalen 4,00 euro entree.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie