De Heemkundige Kring Tegelen heeft bij de gemeente Venlo aangegeven zich zorgen te maken over het groot aantal leegstaande gebouwen in Tegelen. Het zijn niet zozeer de gebouwen maar voornamelijk de inhoud van deze panden die de vereniging zorgen baart. Voorzitter Jos Wolbertus heeft via een mailbericht aan wethouder Jos Teeuwen aandacht gevraagd voor deze situatie. De gemeente erkend het probleem maar kan in enkele zaken weinig betekenen. Hier zijn de eigenaren aan zet. Erkenkamp, Martinushof, oude LTS, St. Jozefkerk, H. Hartkerk, Vijverhofschool De Breuken, Sint Annaklooster. Enkele van de voorbeelden van gebouwen die in Tegelen al leeg staan of binnenkort leegkomen. Niet altijd het voorbeeld van een architectonisch hoogstandje maar daar is het De Heem in dit geval ook niet om te doen. Het gaat met name om de inhoud van deze gebouwen. Glas in lood ramen, plaquettes, beelden, mozaïek enzovoorts baren de vereniging ernstige zorgen.

Jos Wolbertus: “Wij blijven hameren op aandacht voor deze zaken. Wij zien dat als onze taak binnen de Tegelse en Steyler gemeenschap. Door aandacht te vragen hopen wij dat gemeente en eigenaren van bepaalde panden zorgvuldiger gaan omgaan met de vaak kunstschatten in de gebouwen. Vaak zijn deze artistieke werken door de bevolking destijds bekostigd en ook vanuit dat oogpunt gezien zijn ze het waard om bewaard te blijven. Maar ook als herinnering aan een bepaalde periode. Kijk eens naar het beeld “De leerling gieter” bij de oude gieterijschool aan de Bergstraat. Het beeld van kunstenaar Jos Pirkner stelt oorspronkelijk een leraar die een leerling helpt met het gieten voor. De leraar en de leerling staan op dit moment met legen handen want de gietpan is verdwenen. Een ander voorbeeld is het Sint Annaklooster aan de St. Annstraat. Het gebouw staat te koop maar in de kapel zitten prachtige glas in lood ramen van de firma Flos. Wat gaat hiermee gebeuren?”

“In een reactie heeft de gemeente Venlo inmiddels laten weten aandacht te hebben voor die zaken waar zij direct invloed op hebben zoals bijvoorbeeld het schoolgebouw. Voor andere gebouwen zijn we afhankelijk van de eigenaren. Hebben zij gevoel voor onze geschiedenis of zijn het in hun eigen enkel en alleen gebouwen van steen en cement. Wij hopen van harte niet, vandaar deze noodkreet. “

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie