Van oudsher waren Venlo en Roermond belangrijke havensteden langs de Maas. Vanaf het midden van de zeventiende eeuw steeg het aanzien van de kleine haven te Steyl. Dit leidde ertoe dat uiteindelijk acht handelshuizen zich rond de Steyler haven vestigden. Bekende namen hierbij waren De Rijk, Gubbels, Ronck, Canoij en Franssen

Op donderdag 22 februari verzorgt Marcel Dings op verzoek van de Heemkundige Kring Tegelen een lezing over de handelshuizen en de Maashaven in Steyl. Hij zal uitleggen waarom de haven van Steyl aan betekenis won en welke handelshuizen op welke plek gevestigd waren. Ook zal hij aangeven welke goederen vervoerd werden, waar ze opgeslagen werden en wat hun vertrekpunt en eindbestemming was.

Marcel Dings (1959) is een Tegels historicus, gespecialiseerd in de geschiedenis van Tegelen en van keramische bedrijven in Nederland. Hij publiceert regelmatig over onderwerpen betreffende het verleden van Tegelen en van keramiek.

De lezing begint om 20.00 uur in de Harmoniezaal, Posthuisstraat 30, 5931 EN Tegelen. Niet-leden van de Heem betalen € 5,- entree.

1 reactie

  1. Beste lezer,

    Ik ben zo blij met het plaatjesboek Tegelen Steyl dat ik via de Plus bij elkaar verzameld heb. Heb zoveel dubbele dat ik probeer nog een boek voor Huize Julia te maken. Hartstikke bedankt! Nu heb ik eindelijk een beeld bij de verhalen over de haven en het strand aan de Maas, de watermolen aan de Bas enz.
    Op 22 febr. zou ik ontzettend graag de lezing bij wonen, maar dan heb ik een voorstelling in de Maaspoort waar ik al een kaart voor heb. Nu er zoveel belangstelling is voor de fotoboeken van de Plus hoop ik van harte dat deze lezing zoveel belangstellenden op de been brengt dat jullie hem nog een tweede keer organiseren.
    Voor nu hartstikke bedankt voor het prachtige fotoboek en ik hoop op een vervolg …

Reacties zijn gesloten.