Op donderdag 8 oktober geven Aad Streng en Otto Beaujon op verzoek van de Heemkundige Kring een lezing over de Tegelenaar Jac. Franssen, Karel Lengs, Leonidas en Cyrus (brom)fietsen. De lezing wordt gehouden in ’t Zaelke aan de Ariënsstraat in Tegelen. De lezing is die dag 2x: in de middag (16.00-17.30 uur) én in de avond (20.00-21.30 uur). Niet-leden betalen € 4,- entree aan de deur. In verband met de Corona maatregelen is aanmelding met onderstaand formulier verplicht. 

Aad Streng en Otto Beaujon zijn leden van de historische rijwielvereniging De Oude Fiets (www.oudefiets.nl), de enige historische rijwielvereniging van Nederland met 750 leden.

In onze webshop is ook het boek van Aad Streng en Otte Beaujon ‘Cyrus en Valuas – fietsen en bromfietsen’ te bestellen. 

De Cyrus en Valuas rijwielfabriek is de op één na oudste rijwielfabriek van Nederland en kent een fascinerende ontwikkeling. De oorsprong van de fabriek ligt echter niet in Venlo, maar In Tegelen. We volgen de ontwikkeling van de fabriek van de start in 1884 tot 1985, toen de fabriek haar deuren sloot. We zullen de historie van de fabriek in een ruimere context plaatsen, daarom gaan we ook in op een aantal andere fabrieken, zoals Karel Lengs met zijn Leonidas merk, Eroba en de Cové rijwielfabriek. Daarnaast kijken we naar de ontwikkeling van de fiets in de negentiende eeuw en hoe Jac. Franssen op het idee kwam fietsen te gaan maken.

Cyrus en Valuas zijn historische figuren en het blijkt dat heel veel rijwielmerken inspiratie hebben geput uit de geschiedenis. Als intermezzo laten we zien hoe wijd verspreid dit gebruik was en gaan we in op de betekenis ervan.

We sluiten de lezing af met een film over de Cyrus fabriek.

Aanmeldformulier voor aanwezigheid bij de lezing

Uw naam (verplicht)

Uw email (verplicht)

Aantal personen

De lezing wordt op twee momenten gegeven: om 16.00 én om 20.00 uur.
De lezing van 20.00 uur is vol. Het is wel mogelijk om op de reservelijst te komen; dan nemen we contact op als er een plaatsje vrij komt.
Ik kan om 16.00 uurIk wil op de reservelijst voor 20.00 uur

Opmerkingen

Let op! De bevestigingsmail kan bij ongewenste mail terecht komen.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met een sterretje zijn vereist *

Velden wissenVerzenden