Door Aad Streng en Otto Beaujon is een boek geschreven over de Tegelenaar Jac. Franssen en zijn Cyrus en Valuas (brom)fietsen. Aad en Otto zijn leden van de historische rijwielvereniging De Oude Fiets (www.oudefiets.nl), de enige historische rijwielvereniging van Nederland met 750 leden.

Op de website van Vereniging de Oude Fiets is het boek van Aad Streng en Otto Beaujon ‘Cyrus en Valuas – fietsen en bromfietsen’ te bestellen. 

Op 8 oktober jl. verzorgden Aad en Otto een lezing over Jac. Franssen en zijn Cyrus en Valuas rijwielfabrieken. De lezing is na te kijken op ons Youtube kanaal. We vragen hiervoor een vrijwillige bijdrage.

De Cyrus en Valuas rijwielfabriek is de op één na oudste rijwielfabriek van Nederland en kent een fascinerende ontwikkeling. De oorsprong van de fabriek ligt echter niet in Venlo, maar In Tegelen. In het boek volgen we de ontwikkeling van de fabriek van de start in 1884 tot 1985, toen de fabriek haar deuren sloot. We plaatsen de historie van de fabriek in een ruimere context. Daarom gaan we ook in op een aantal andere fabrieken, zoals Karel Lengs met zijn Leonidas merk, Eroba en de Cové rijwielfabriek. Daarnaast kijken we naar de ontwikkeling van de fiets in de negentiende eeuw en hoe Jac. Franssen op het idee kwam fietsen te gaan maken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie