Ons lid Jos Hovens verdiept zich in de historie van de Tegelse tabakindustrie. Dit is zowel de sigaren- als kerftabak- als ook de sigarettenindustrie. Hiervoor is hij op zoek naar vooral beeldmateriaal, anekdotes en verhalen. Heb je zelf, of een of meerdere familieleden, in een van de bedrijven binnen deze industrie gewerkt en heb je nog materiaal en/of informatie welke Jos kan gebruiken? Neem dan contact op met secretaris@hktegelen.nl of met jos.hovens@hktegelen.nl.

In het bijzonder is Jos op zoek naar familieleden met nog niet eerder geplaatste anekdotes en verhalen maar ook foto’s en bandjes, etiketten, facturen, etc. van de fabrieken zoals Vossen-Breuers, Kreijkamp, Smit, Feijen, Sijbers, Vossen-Cremers, Beurskens en Bors. Maar naast de grote(re) bedrijven is zeker ook de informatie van de vele kleinere en zelfs eenmanszaken meer dan welkom! Die ene doos op zolder…

Tegelen kende een groot aantal bedrijven binnen deze industrie. Evenzo was er een schare aan bedrijven welke als toeleverancier voor deze industrie een belangrijke rol vervulden. Ook zij komen aan bod. Met het Groot Tegels Sigarenboek van Paul Seelen (uit 2018) is voorheen een eerste basis gelegd voor de beschrijving van deze belangrijke bedrijfstak. Met het bijna geheel verdwenen zijn van deze bedrijfstak als ook van veel zaken welke er nog aan herinneren, heeft Jos de ambitie om zo compleet mogelijk dat deel van het industrieel erfgoed van Tegelen vast te leggen. Op termijn wil hij deze in een nieuw boek gebundeld presenteren.

5 reacties

 1. Beste Jos Hovens,
  Alweer een jaar of 6 geleden heb ik een hoop foto’s van de familie Vossen Breuers aan de heemkundekring gegeven, Ik ben zelf een achterkleinkind van Vossen Breuers. Mijn oma was Maria Vossen en mijn moeder Fien Cuijpers. Ik weet dat enkele famlieleden sigarendozen en bandjes e.d. van Vossen Breuers sparen en als je wil kan ik hen hierover benaderen. Zelf heb ik onlangs een belastingaanslag voor oudopa Vossen in handen gekregen. Laat maar weten hoe ik je verder kan helpen. John Raijer heeft waarschijnlijk mijn contactgegevens, anders heeft de heemkundekring mijn mailadres.

 2. Beste Marieta,
  Dank voor je reactie en ik kom graag met je in contact.
  Ik benader John Raijer en we spreken elkaar binnenkort.

 3. Beste Jos,
  mijn grootvaders waren beiden sigarenfabrikant in Tegelen: Weijs Grotestraat 42 Tegelen en Vossen-Breuers.
  van Weijs heb ik nog wel een en ander.
  Met vriendelijke groet,
  Hans Weijs

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie