Wat blikken we terug op een mooie dag gisteren, zondag 6 september. Niet alleen genoten we met volle teugen van de verwelkoming en inzegening van de klok. Ook de fiet- en wandelroute kon op veel waardering rekening. Een dag die met hulp van velen fantastisch verlopen is.

Om 12.00 uur openden we de plechtigheden met het verwelkomen van de klok op de hoek Grotestraat-Spoorstraat. Deze klok was in mei geplaatst, als replica van de klok die hier tussen 1926 en medio jaren ’50 heeft gestaan. Door de corona maatregelen hadden we hier nog geen feestelijk tintje aan kunnen geven. Dit deden we zondag door een dankwoord van onze plaatsvervangend voorzitter Frans Maas en wethouder Schatorjé, gericht aan allen die het plaatsen van de klok mogelijk hebben gemaakt. En dat zijn heel wat mensen en organisaties. Frans Maas en wethouder Schatorjé onthulden een informatiebord in de mozaïekbank; op dit bord is meer informatie opgenomen over zowel klok als bank. Hierna sprak pastoor Anu Antony een gebed uit voor een betere tijd. Door een zegening van de klok én de mozaïekbank met wijwater werd gevraagd de omgeving en de mensen te beschermen, juist ook in deze tijd van Corona. Truus Verbong droeg een mooi gedicht voor, uiteraard in het Tegels, over de klok en mozaïekbank. Dit gedicht is hier na te lezen.

Niet alleen de klok stond centraal. Ook het door Gertie Schouwenberg en Adriaan de Roode uitgewerkte boek ‘Kóm éns doeënderbeej’ kreeg de nodige aandacht. Door bestuurslid Netty Derks werden beide bedankt voor het uitwerken van het in oktober 2019 door de Heemkundige Kring uitgegeven boekwerk. Adriaan vulde aan dat zij met veel plezier deze uitwerking gedaan hebben en dat hiermee ook voor hen de uitgebreide historie van Tegelen en Steyl tot leven kwam. In het, vrijwel uitverkochte, boek zijn de 25 foto’s uit de mozaïekbank toegelicht op basis van foto’s uit het heden en de verhalen uit het verleden. De fiets- en wandeltocht die later die dag plaatsvond, stond in het teken van de route die door Gertie en Adriaan in het boek is uitgewerkt. Een aanwinst voor Tegelen.

Na de plechtigheden werd een broodje en drankje genuttigd. Ondertussen ging de fiets- en wandeltocht van start. Maar liefst 300 mensen namen deel aan de routes van 3, 5, 8 of 17 kilometer. Zij ontvingen van de Heem een plattegrond, vragenformulier en bonnen voor een ijsje aan de Maas én een consumptie bij een van de cafés in Tegelen. Hiermee steunt de Heem ook de Tegelse kasteleins die door de Corona maatregelen een moeilijke tijd hebben. De deelnemers aan de route konden diverse locaties gratis bezoeken. Zo waren het Ketelhuis en de Bovenker in Steyl geopend, de Abdijhof bij Ulingsheide (Lies Oosterveld uitvaartzorg), openluchttheater De Doolhof en gaf een gids van IVN Maasduinen uitleg over de vleermuistunnels in Egypte. Een dag om niet snel te vergeten!

Een selectie van foto’s is opgenomen op onze website.

De route nogmaals lopen of fietsen? Kijk hier voor de kaart.

Het gedicht van Truus Verbong ‘De klok en de bank’ is hier na te lezen.

De antwoorden op de gestelde vragen én de prijswinnaar zijn op deze pagina bekend gemaakt. Gefeliciteerd Con Schillings!

1 reactie

  1. Met veel plezier hebben wij gisteren 8 km gelopen. Met name op Steijl genoten van het ketelhuis en de kloostertuinen. Bij de bovenkerk hebben we 20 min. staan wachten omdat daar met groepen naar binnen gegaan werd. Er keerde geen groep terug en het wachten werd steeds minder corona proof…. dus afgehaakt. Jammer dat daar niet individueel rondgelopen k kon worden.
    Tevens wil ik nog een opmerking maken over de vragen. Wij vonden deze zo moeilijk dat zelfs met internet hulp nauwelijks antwoorden boven kwamen drijven. Halverwege is het papier weggestopt en is er niets meer mee gedaan.
    Wellicht een volgende keer een mogelijkheid bieden om de antwoorden te vinden op plaquette of teksten die terug te vinden zijn wanneer je rondloopt.
    Verder voor herhaling vatbaar!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie