Op 12 december sluiten we ons verenigingsjaar af met een gezellige en leerzame avond voor onze leden!

We starten deze avond met het voorlezen van een smokkelverhaal, per alinea om en om in hun eigen dialect, door Elvire Kückemanns en Truus Verbong. Elvire vertelt het verhaal in het Koakerker Platt en Truus in het Tegels dialect. Iedereen zal versteld staan van de vele overeenkomsten, maar ook van de typische verschillen tussen beide dialecten. Tijdens de festiviteiten aan de grens op 24 september, in het kader van Tegelen 200, traden ze ook al op met het voorlezen van dit smokkelverhaal, in het Koakerker Platt genaamd: “Dä Jewäldije vannen Zoll”.

Hierna komt onze plaatgenoot Daan Hovens aan de beurt. Hij is bezig met een promotieonderzoek aan de Universiteit Maastricht over communicatie in het Limburgs-Duitse grensgebied. Waar Limburgers en Rijnlanders vroeger nog dialect met elkaar konden spreken, lijkt de communicatie over de grens tegenwoordig moeizamer te verlopen. Gezien de ambities van o.a. de gemeente Venlo om de arbeidsmarkt in de Euregio verder te integreren, is dit een erg actuele kwestie. Tijdens zijn presentatie zal Daan vertellen hoe de taalbarrières in de grensregio zijn ontstaan, en voor welke uitdagingen zij zorgen in het onderwijs en het bedrijfsleven.

Weej belaove uch det ‘t ‘ne lieërzame en gezellige aovend geit waere, dae traditiegetrouw wuuert aafgesjlaote mèt klengere en ‘n heerlik hepke in buffetvorm en drenkske(s), verzorg door Riet Leenen-Gitmans en zien crew, uch aangebaoje door de Heemkundige Krink.

Öm ‘n idee te kriege wievuuel persoeëne weej kènne verwachte, wille weej uch vraoge öm uch vur 9 december aan te melde via ’t formulier, telefoon 06-2938 1351 of mail secretaris@hktegelen.nl.

Fout: Contact formulier niet gevonden.

 

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie