Op zaterdagochtend 1 juni werd in de werkplaats van Modelmakerij Gommans het boek ‘De Tegelse modelmakers’ gepresenteerd. Zo’n 60 genodigden kregen een korte presentatie van historicus/publicist Paul Seelen over de ontwikkeling van het modelmakersvak. Het eerste exemplaar van het boek werd door voorzitter Frank Giesen van de Heemkundige Kring Tegelen overhandigd aan mevr. Lies Quicken. Mede-schrijver Jeu Quicken kon in verband met gezondheid helaas niet bij de boekpresentatie aanwezig zijn. Jeu heeft gigantisch veel onderzoek gedaan naar de modelmakersbedrijven in Tegelen. Het ‘tweede’ eerste exemplaar werd door Frank overhandigd aan gastheer Giel Gommans, die het op zijn beurt weer doorgaf aan Ger Hanraets. Ger was meer dan 50 jaar actief als modelmaker bij Gommans en heeft nog gewerkt met Giel sr., zijn zoon Herm en de huidige eigenaar Giel jr., zoon van Herm. Omdat het ook Gers verjaardag was, werd hij nog luidkeels toegezongen door de aanwezigen. De aanwezigen konden na afloop van de boekpresentatie nog een bezoekje brengen aan de verschillende afdelingen binnen het bedrijf en genoten nog na met een kopje koffie en gebak.

Jeu Quicken verdiepte zich sinds 2019 in deze vrij onbekende, maar uiterst belangrijke Tegelse bedrijfstak. Hij sprak met veel mensen uit het metier en verzamelde gigantisch veel documenten en afbeeldingen. Toen de gezondheid van Jeu in 2021 plots snel achteruit ging, moest hij het werk stilleggen. Historicus/publicist Paul Seelen nam het van hem over en maakte van de berg informatie die Jeu hem aanleverde een fantastisch, laagdrempelig boek. In dit boek wordt de ontwikkeling van het modelmakersvak én worden de diverse Tegelse en Steylerse modelmakerijen uitgebreid beschreven. Het boek (132 pagina’s) is volledig in kleur en geïllustreerd met uniek fotomateriaal.

De tot voor enkele decennia omvangrijke Tegelse gieterijen en machinefabrieken konden niet zonder hun modelmakers. Zij maak(t)en de modellen die de vorm bepalen van het stuk dat men wil gieten. De grote gieterijen en machinefabrieken hadden hun eigen modelmakerij, maar zij lieten hun modellen ook maken door zelfstandige modelmakers. Van deze zelfstandige modelmakers is Modelmakerij Gommans aan de Steenweg in Tegelen de laatst overgeblevene. Ook bij Gommans is het traditionele modelmaken veranderd van een ambacht in een hightechproces met gebruik van CAD/CAM. Een proces waarin hout is vervangen door metaal en kunststof.

Het boek ‘De Tegelse modelmakers’ is te verkrijgen in onze webshop, bij de KOSO (Grotestraat 46), kantoorboekhandel Van Heel, Gemaksshop Tegelen (voorheen Timmermans) en Koops Venlo. 

 

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie