Op het Glazenapplein Op de Heide prijkt sinds 2001 het kunstwerk ‘De Glazenap’ van de Tegelse kunstenaar Nicolas Dings. Dit kunstwerk werd op 8 september 2001 officieel onthuld tijdens de opening van het nieuwe Glazenapplein in de wijk Op de Heide. Het bordje, met een korte beschrijving van het leven van luitenant Joachim Reinhold von Glasenapp, was al een tijd niet meer leesbaar. De Heemkundige Kring Tegelen heeft samen met het Huis van de Wijk De Glazenap en in overleg met de kunstenaar gezorgd voor vervanging van het bordje. De historie van de Glasenapp’s bij kasteel Holtmühle is daardoor weer voor iedereen zichtbaar.

Nicolas Dings werd op 20 juli 1953 geboren in Tegelen. Hij woonde aan de Beekstraat. Na de ULO in Tegelen volgde hij een jaar de Stadsacademie in Maastricht en hierna in Amsterdam de Rijksacademie. Hij heeft zich vooral toegelegd op het beeldhouwwerk. Hij werkt veel in opdracht en heeft in binnen- en buitenland veel kunstwerken staan in de openbare ruimte. Nicolas maakte ook het in 2011 geplaatste kunstwerk ‘De Drie Kronen’ aan de Venloseweg.

De tekst op het bord van Nicolas Dings, 2001

Joachim Reinhold von Glasenapp, geboren 1717 in Pommeren.

In 1743 kwam luitenant Von Glasenapp naar Tegelen om naar de hand te dingen van Anne Elisabeth “Louise” von Hundt, dochter van de eigenaar van kasteel Holtmühle. Nadat haar vader dat aanvankelijk weigerde, schaakte hij haar. Uiteindelijk trouwden ze toch en daar-door werd hij erfgenaam van het kasteel en alle verdere bezittingen. De baron streed voor Pruisen met zijn eigen leger hetgeen door de hoge kosten leidde tot zijn faillissement. Hij probeerde dit te vermijden door illegaal zijn eigen munten, “Glazenepkes”, te slaan, maar hij stierf als bedelaar, zonder have en goed, in een armenhuis in Keulen rond 1800.

Overigens is er nooit bewijs gevonden dat hij daadwerkelijk zijn eigen munten, de Glazenepkes, heeft geslagen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie