Achter het huidige Peske, in de tuin van het toenmalige R.K. Ziekenhuis De Goddelijke Voorzienigheid aan de Schoolstraat, lag tijdens de Tweede Wereldoorlog een schuilkelder. In diverse oorlogsverhalen van Tegelenaren wordt hiervan melding gemaakt. Voor ons is het onduidelijk of er nog restanten van deze schuilkelder ondergronds liggen. Gisteren, 2 juli, hebben we weer een poging gedaan om meer duidelijkheid te krijgen. We gingen ondergronds door smalle tunnels.
 
Rondom het ketelhuis van Martinushof liggen enkele buizengangen: smalle tunnels waar de leidingen en verwarmingsbuizen doorheen lopen. Met toestemming van eigenaar Jan Linders mochten we nogmaals een kijkje nemen. We hadden immers bij een vorig bezoek een gemetselde muur aangetroffen, waarvan het onduidelijk was wat erachter lag. De muur was later dan de gangen gemetseld en ligt ongeveer op de plek waar de schuilkelder zou moeten zijn. Zou het dan…..?
 
Met helm, laarzen, zaklampen, moker, beitel en breekijzer betraden we het ketelhuis. De laarzen waren net te laag, of het water in de kelder net te hoog, om droogvoets bij de tunnels te komen. Na kruipen, klimmen en ‘sjravele’ langs de buizen kwamen we bij de gemetselde muur. Het kostte ons veel moeite om de eerste steen los te breken; na een half uur lukte het om een gat in de muur te krijgen. Met een camera konden we de ruimte aan de andere kant van de muur filmen. Helaas. Een kleine ruimte van ongeveer 2 bij 2 meter zonder verdere gangen. Dit kon onmogelijk de schuilkelder zijn. We hopen maar weer op nieuwe aanwijzingen….

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie