We vertrekken vanaf het Tegelse station om 13.30 uur met enkele auto’s en treffen ons in Straelen om 14.15 uur op de Markt 13 bij Kaffee Krone, waar we starten met Kaffee und Kuchen.

Tegen 15.00 uur starten we, onder leiding van archivaris Claudia Kurfürst, met een wandeling door de oude stadskern. We wandelen circa anderhalf uur (met regelmatig een zitmogelijkheid) door het centrum. Onze route voert langs enkele oude, opmerkelijke panden, de Sint-Luciapomp, de Marktbrunnen en uiteraard ook langs de grote Petrus en Pauluskerk. Deze bekijken we ook van binnen. Na een gezamenlijke foto voor de ‘Grüne Couch’, het waarmerk van Straelen, lopen we naar het Stadtarchiv/Heimatmuseum, waar gelegenheid is tot het stellen van vragen. Waarschijnlijk hebben we nog even tijd om een “natje” tot ons te nemen. Omstreeks 17.15 uur eindigt het programma.

Straelen ontwikkelde zich van gehucht met een kerkje en een burchthuis tot een ommuurde stad met stadsrechten. De structuur van de ommuurde stad is nog duidelijk in het stratenpatroon herkenbaar. In tegenstelling tot de vesting Venlo werd de vesting Straelen na 1600 nauwelijks aangepast aan de laatste stand van de krijgskunst. Dat had vooral te maken met de geografische ligging. Terwijl Venlo tot ver in de 19e eeuw zijn vestingstatus behield, werd de Straelener vesting al in 1672 gesloopt. Eeuwenlang waren Venlo en Straelen delen van het hertogdom Gelre, de buurman en concurrent van Gülick waartoe Tegelen behoorde.

De kosten voor dit half-daagse uitstapje zijn € 10,- voor leden en € 15,- voor introducees. Betaling gebeurt ter plekke. Chauffeurs krijgen € 5,- benzinevergoeding. Graag uiterlijk 15 september aanmelden via onderstaand formulier.

  Uw naam

  Aantal personen dat wenst deel te nemen

  Uw email

  Opmerkingen

  Let op! De bevestigingsmail kan bij ongewenste mail terecht komen.

  Geef een reactie

  Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

  Plaats reactie