Op zaterdag 25 juni was het “open dag” bij de Heemkunde in het Kosopand. De dag werd afgetrapt door Jip Hendriks, Mischa van Enkevort en Minou van Hees. Deze winnaars van de declamatiewedstrijd van Veldeke droegen op een prachtige manier hun tegels versjes voor en lieten zien en horen hoe mooi “ôs Tegels” is.

Daarna wist Gertie Schouwenberg ons te boeien met haar verhalen over de roze zusters. Door vragen vanuit het publiek, voorlezen en vertellen werden we opnieuw meegenomen in een wereld die voor velen van ons onbekend en gesloten zal blijven. De prachtige foto’s van Adriaan de Roode die het verhaal ondersteunden zijn overigens nog steeds te bewonderen bij “de KOSO”.  Marcel Dings en Frank Poeth namen ons vervolgens mee op een reis door Duitsland aan de hand van feiten en fabels over het leven van Von Glasenapp. Met humor en kennis van zaken kregen de aanwezigen een kleine geschiedenisles.

Als laatste was Toine Ambaum te gast. Hij vertelde over de waarde van dialecten en de dreiging dat ze verloren zouden gaan. Natuurlijk lag de focus op het Tegels dialect. Op een leuke manier konden de aanwezigen hun eigen kennis van het Tegels testen.

Inmiddels zijn ook de prijzen van de letterpuzzel en de fotopuzzel uitgereikt.  Bij de letterpuzzel kwamen Vajen Schell en Zenne Peeters als winnaars uit de bus en de fotopuzzel leverde Gert Helmes-Breuer en Geert en  Annemiek Helmes een prijs op.

De Heem kijkt met tevredenheid terug op een geslaagde open dag.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie