Op vrijdag 13 januari onthulden burgemeester Antoin Scholten en Karel Helmes namens de familie Helmes een bijzonder glas-in-lood raam in het appartementencomplex Helmeshof aan de St. Rochusstraat. Bij de onthulling waren verder familieleden Helmes, Antares-directeur Paul Stelder en diverse bewoners van wooncomplex Helmeshof aanwezig.

In Steyl was deze fabriek een van de grotere werkgevers en had een grote bijdrage bij de groei van de industrialisatie in Steyl en Tegelen. De basis voor de fabriek werd in 1905 gelegd door Karel Helmes. Hij had een smederij in Steyl en richtte in 1919 samen met Mathieu Stoffels de machinefabriek voor houtbewerkingsmachines op. Op deze plek, waar nu het appartementencomplex Helmeshof ligt, wordt in 1928 het fabriekspand betrokken. Direct na de oorlog wordt de firma K. Helmes en Zonen opgericht, met firmanten vader Karel samen met dochter Mien en zonen Gerard, Chris, Jan en Frans. Karel overleed in 1953. Toen de binnenlandse markt verzadigd begon te worden, richtte het bedrijf zich meer op het buitenland. Machines werden geplaatst in onder meer Indonesië, India, Pakistan, Israël, Turkije, Zuid-Afrika en Suriname. Van 1962 tot 1985 wordt het bedrijf voortgezet als Helmes Machinefabriek N.V.

Het gebouw van Helmes had ook een maatschappelijke functie. Zo werd op het kantoor ook geoefend door het meisjeskoor, dameskoor en Animo.

 

Glas-in-lood

De Heemkundige Kring Tegelen ontving van de familie afgelopen voorjaar een glas-in-loodraam van Helmes machinefabriek. Het glas in lood is gemaakt bij glasatelier Flos en ontworpen door Frans Rievers (1923-2003), die aan de naastgelegen Pater Petersstraat woonde. Doordat het erg belangrijk is dat we in onze gebouwen en in de openbare ruimte de verwijzingen naar het verleden blijven behouden, heeft de Heemkundige Kring contact opgenomen met Antares om het glas-in-lood een plek te geven op het voormalige bedrijfsterrein. Daarmee brengt de Heem historie en herinneringen tot leven op plekken die zo belangrijk voor Steyl, Tegelen en Venlo zijn geweest.

Het glas-in-loodraam was bij de familie in bezit gekomen na een schenking door het personeel bij het pensioen van Karels dochter, Mien Helmes, in mei 1977. Het glas-in-lood heeft eerder bij Mien Helmes in huis gehangen. In het glas-in-lood is veel symboliek verwerkt van Steyl, de familie, de fabriek en haar activiteiten voor de gemeenschap.

  • Het wapen van Tegelen.
  • Helm van Helmes, de god van de handel.
  • Allerhande aandrijfriemen en cirkelzaag (houtbewerking)
  • Het nieuwe kantoor achter de kerk en ook daarboven het oude kantoor en een stuk van de fabriekshallen.
  • Bladmuziek, voor de verwijzing naar meisjeskoor, dameskoor en Animo.
  • De fabriek zelf, de kerktoren van Steyl en de watertoren van Steyl,

Nadat de Heem het glas-in-lood in bezit kreeg, is tezamen met woningcorporatie Antares gezocht naar een passende plaats. Deze is gevonden bij de entree van het appartementencomplex Helmeshof aan de St. Rochusstraat in Steyl: de plek waar voorheen de fabriek en kantoren van Helmes machinefabriek stonden. Met grote dank aan Antares is de plaatsing van dit glas-in-lood mogelijk geworden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie