Een jaar lang onderhandelen werd afgelopen zaterdag eindelijk beloont met het terughalen van een bijna 175 –jarige travalje uit Millingen aan de Rijn. Een travalje, ook wel bekend als hoefstal, is van oorsprong een houten constructie waarin het (boeren)trekpaard vastgezet kon worden om te worden bekapt en beslagen door de hoefsmid. De betreffende hoefstal heeft sinds 1840 in de oude smederij van Giesen gestaan. Bijzonder is dat in een van de balken de initialen LG en LF zijn ingekerfd. Ook het jaartal 1840 is zichtbaar. L.G. en L.F. staan voor Leonard Giesen (1800-1857) en zijn echtgenote Lucia Franssen (1805-1872). Het jaartal 1840 staat voor het jaar waarin het echtpaar is getrouwd. Een soort huwelijkscadeautje dus.

Millingen aan de Rijn

Enkele jaren geleden is hij in Millingen aan de Rijn terecht gekomen waar hij als tuindecoratie dienst deed. De Heemkundige Kring werd erop attent gemaakt dat de travalje in weer en wind stond en dat hij in zeer slechte staat verkeerde. Diverse balken waren al gedeeltelijk verrot en moesten dringend vervangen worden. Na een jaar met de eigenaar te hebben onderhandeld was het afgelopen zaterdag eindelijk zover dat men het houten gevaarte op een kleine vrachtwagen kon laden om hem zo weer terug te brengen naar waar hij thuis hoort, Tegelen.

Restauratie

De travalje moet echter eerst gerestaureerd worden. Momenteel verblijft hij in een loods om goed te drogen waarna aan de herstelwerkzaamheden begonnen kan worden. De Heem hoopt de houten stal in 2016 te kunnen terugplaatsen in de Hoekstraat, vlakbij de oud smederij van Giesen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie