In het nieuwbouwproject ‘De Harmonie’ aan de Paul Guillaumestraat zijn afgelopen week door Antares en Van Wijnen twee kunstwerken geplaatst. De kunstwerken hingen tot 2012 als één kunstwerk aan de buitenmuur van de gesloopte flats/maisonnettes aan de Paul Guillaumestraat. De Heemkundige kring Tegelen is blij dat deze kunstwerken nu weer een mooi plek hebben gekregen in het openbaar gebied bij de nieuwbouw, gezien de historische én symbolische waarde van ‘Het bouwende gezin’.

Het in gegoten beton gemaakte kunstwerk ‘Het bouwende gezin’ werd gemaakt door de in Tegelen geboren kunstenaar Dries Engelen. Het werk werd in 1963 bij gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de Tegelse Bouwvereniging en de in gebruik name van de 1.500e woning van de vereniging aangebracht. De onthulling vond begin augustus 1963 plaats door burgemeester Mr. Rutten.

In het boek ‘Tegelen uitgebeeld’ van de Heemkundige Kring uit 1993 heeft Frans Oehlen het kunstwerk beschreven: “Met het reliëf heeft de kunstenaar tot uitdrukking willen brengen dat alle bouwactiviteiten gericht dienen te zijn op het welzijn van het gezin dat (als kern van de maatschappij) steeds weer zijn aandeel blijft leveren in de groei en het welzijn van de maatschappij. Zonder de beschutting van een goede en veilige woning is het gezin, en daarmee ook de maatschappij, aan gevaar blootgesteld.”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie