Het voormalig Willibrordus ziekenhuis, later verpleeghuis Martinushof, is alweer één jaar tegen de vlakte. Toch staat het gebouw nog bij iedereen in Tegelen op het netvlies gebrand. De lege vlakte, waarop nog alleen het ketelhuis met haar schoorsteen overeind staat, herinnert hier dagelijks aan. De Heemkundige Kring Tegelen heeft de historie van het ziekenhuis en verpleeghuis in beeld gebracht. Bij supermarkt Jan Linders in Tegelen zijn nu op zeven grote panelen fotos en beschrijvingen van het voormalig ziekenhuis te bewonderen.

De fotopanelen geven een goed beeld van de historie van de locatie: van de bouw van het ziekenhuis tussen 1960 en 1963, het gebruik als Willibrordus ziekenhuis tussen 1964 en 1983 en verpleeghuis Martinushof tussen 1984 en 2014. Ook de diverse kunstwerken die de gevels binnen en buiten sierden zijn op de foto’s te zien. De fotopanelen werden op 6 september aangebracht door Geert Blommers van Jan Linders en voorzitter Jos Wolbertus van de Heemkundige Kring Tegelen (zie foto).

Voor de Heemkundige Kring zijn de panelen een mooie manier om de herinneringen aan het ziekenhuis en verpleeghuis levend te houden. Jos Wolbertus: “Veel inwoners van Tegelen en omstreken hebben hier treurige, maar zeker ook blijde gebeurtenissen meegemaakt. Familieleden zijn hier overleden en kinderen zijn hier ter wereld gekomen. De Heemkundige Kring wil de kennis van en belangstelling voor Tegelen en Steyl bevorderen. Met de fotopanelen op deze centrale plek in Tegelen houden we de gedachten aan deze bijzondere locatie levend, ondanks dat het gebouw er niet meer staat. We willen Jan Linders bedanken dat zij dit mogelijk maken.”

De gemeente Venlo maakte begin juli bekend dat ze medewerking verleent aan de bouwplannen van Jan Linders. De supermarkt wil op de braakliggende locatie van het voormalig ziekenhuis en verpleeghuis haar nieuwbouw realiseren. Op een deel van de lege vlakte heeft Jan Linders momenteel extra parkeerplaatsen gerealiseerd. De verwachting is dat de bouw in 2020 van start gaat. Eerder werd al bekend dat het mozaïek van Daan Wildschut, dat jarenlang de gevel van het verpleeghuis sierde, op de gevel van de nieuwbouw aan de zijde van de Gasthuisstraat terugkomt. De Heemkundige Kring Tegelen zet zich in om de eerste steen van het Willibrordus ziekenhuis, die tijdens de sloop in januari 2018 door Jan Linders en de Heemkundige Kring veilig is gesteld, in de omgeving terug te brengen.

De fotopanelen zijn te bewonderen tijdens de openingstijden van Jan Linders in Tegelen. Ze hangen in de doorgang van de supermarkt tussen de Kerkstraat en de parkeerplaats In de Beeten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie