Het pand van Smederij Giesen is ontworpen door de Tegelse architect Lambert Noten en heeft alle kenmerken van de impressionistische architectuur uit de jaren dertig van de vorige eeuw. En in het pand daarvoor stond de Travalje (hoefstal) die na stug zoeken en onderhandelen door onze mensen van de Heem weer op zijn oude plek is gezet, zij het praktisch geheel nieuw gerenoveerd. De Travalje mag van de Vereniging Hendrick de Keyser op deze plek blijven staan, ongeacht welke huurder er in het pand komt. Met een officiële akte is dit ook schriftelijk vastgelegd. Bij het binnenkomen was mevrouw Isja Finaly (Hoofd Instandhouding Hendrick de Keyser) al druk bezig om de VIJF verschillende soorten Limburgse vlaai aan te snijden. Onze Heem had overal oude foto’s opgehangen en zelfs een stamboom van de familie Giesen vanaf 1833. Het was al direct een mooie binnenkomer.

Hoefsmid Jan van Rijswijk uit Beesel leidde het grote en brave paard naar binnen en spande het in de Travalje die uit 1840 dateert in, een historisch moment. Twee nazaten van de familie Giesen, Maarten Stoffels en Jan Giesen volgden samen met alle genodigden de verrichtingen van de hoefsmid. Langzaam vulde de smederij zich weer met de oude vertrouwde geuren van toen: paardenvijgen (vers en wel), verhit ijzer, de lucht van het paardenlijf, de schroeilucht van de hoeven, het gaf een pikant randje aan de heerlijke vlaaien. Directeur Carlo Huijts van Hendrick de Keyser schetste in zijn speech de ambities van HdK en legt ook uit dat men vooral streefde om hoekpanden te verwerven: deze hebben een uitstraling naar twee kanten.

Een plaagstoot richting wethouder Sjors Peeters van Venlo ontbrak ook niet: in stadsdeel Tegelen  heeft HdK meer panden verworven dan in Venlo zelf. Nadat de wethouder en onze voorzitter Jos Wolbertus hun zegje gedaan hadden, nam mevrouw Finaly het woord over en bood aannemer In het Zandt een koker aan die geheel gevuld was met nutsen, als dank voor de vele inspanningen die het aannemersbedrijf had verricht. Na het officiële gedeelte kon men de gerestaureerde bovenwoning bezichtigen. En die is prachtig gelukt.

Een grote verrassing was het gedeeltelijk met pannen overdekte terras dat volledig beschut aan de achterkant ligt: een prachtige plek om te chillen. Het woongedeelte is te huur voor € 1000,00 per maand en er zijn al enkele gegadigden volgens mevrouw Finaly.

Frans Maas

Zie het fotoalbum voor een foto-impressie.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie