Op verzoek van het kerkbestuur zijn enkele leden van de Heem (Jos Wolbertus, Frans Maas en Frans Hoebens) op zaterdag 13 november gaan kijken in de St. Josephkerk. Doel was om te bezien of er nog voorwerpen in de kerk aanwezig waren die mogelijk bewaard kunnen blijven.

In de kerk bevinden zich mozaïeken van onder andere Sylvia Nicolas en glas in betonwerk werk van Daan Wildschut. Al snel werd duidelijk dat deze niet te redden zijn of er moet een behoorlijk bedrag, geschat tussen de 20.000 en 30.000 euro, beschikbaar komen om de ramen te redden.

Ook zijn een tweetal binnendeuren voorzien van aluminium panelen, destijds door de firma Giesen geschonken. Deze panelen zijn eenvoudig van de bestaande deuren te verwijderen en zullen dan ook bewaard blijven. Voor het altaar in de dagkapel is nog geen nieuwe bestemming gevonden, het hoofdaltaar is inmiddels naar Helmond verhuisd [eerder werd onterecht ‘Spanje’ vermeld].

Het plateau, ter herinnering aan 50 jaar St. Josephparochie is inmiddels veilig gesteld en zal, indien mogelijk en in overleg met de gemeente weer terugkomen in het straatbeeld in de nabijheid van de plek waar de kerk staat. De grote entreedeuren van aluminium worden opgenomen in het uit 23 appartementen bestaande woon-zorgcomplex welk door de firma Holikiday uit Sittard wordt gerealiseerd.

Klok en weerhaan worden ook veilig gesteld en krijgen een nieuwe bestemming. Verder hebben de leden moeten constateren dat de kerk al bijna geheel geruimd is. Banken, Altaar, doopvont, inboedel sacristie, kelder enzovoorts  zijn geheel geruimd. Op de zolder werden nog enkele benodigdheden voor processies gevonden die overgebracht worden naar de St. Martinuskerk. Orgel is inmiddels ook verwijderd.

Als Heem hebben we aan het kerkbestuur voorgesteld om:

  • Herinneringsplateau 50 jaar parochie in de omgeving weer terug te brengen.
  • Mogelijk stukken glas uit de ramen van Daan Wildschut via een actie te koop aanbieden aan geïnteresseerden als herinnering aan de kerk.
  • 1e steen veilig te stellen (ligt er nog wat achter?)
  • Beeld St. Joseph welk buiten staat veilig te stellen.

Binnenkort wordt de sloopvergunning afgegeven. Indien alles verloopt zoals gepland, zal de sloop nog voor de kerst beginnen.

Tekst met dank aan Jos Wolbertus.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie