Op donderdag 26 april ontving onze voorzitter Jos Wolbertus uit handen van burgemeester Antoin Scholten namens Koning der Nederlanden Willem-Alexander een lintje. Jos werd bij zijn werkgever Antares verrast en geprezen voor zijn enorme inzet voor de Tegelse gemeenschap en meer in het bijzonder zijn inzet voor de Heemkundige Kring Tegelen, Wijkraad De Noordkern, Tegula Cultura en Tegelen200 jaar.

Jos is sinds februari 2005 lid van het bestuur van ‘de Heem’. Op Jos’ eerste bestuursvergadering werd de toon gezet. Op de vraag van Jos “Wanneer de Kring wat aan publiciteit doet?” moest worden geantwoord “Tot nu toe niet veel, maar dit is wel een punt waaraan meer aandacht moet worden besteed”. En dat gebeurde. En niet zo’n beetje. Jos heeft de Heemkundige Kring Tegelen in de jaren daarna een uitgebreid podium gegeven.

Jos vervulde z’n bestuurslidmaatschap de eerste drie jaar als algemeen bestuurslid en vanaf 19 februari 2008 als voorzitter. In de afgelopen 10 jaar heeft Jos de Heem een gezicht gegeven. Hij schreef enkele boeken, zorgde met de overige leden voor een groot aantal excursies, lezingen en tentoonstellingen, was vijf jaar lang redacteur voor de Tegelse Courant en is erg actief in het Tegelse sociale leven. Jos kent de Tegelse historie. De Tegelse mensen kennen hem.

Jos zet zich in voor het behoud van het erfgoed, in de meest brede zin van het woord. Primair gericht op Tegelen, maar ook in de omtrek. Hiervoor heeft hij zelfs geinitieerd dat het doel van de Heem in de statuten is aangepast, zodat de Heem ook kan ageren tegen plannen die elders het erfgoed bedreigen. Hij maakt deze bedreigingen inzichtelijk, brengt dit onder de aandacht van bevolking en bestuur en steekt z’n handen uit de mouwen om tot een oplossing te komen. Mede door de inzet van Jos is het ledenaantal van de Heem de afgelopen 10 jaar fors gestegen.

Bijzondere aandacht in zijn publicaties en presentaties hebben de vergeten personen, verenigingen en gebeurtenissen. Met goede research brengt hij de onderbelichte feiten boven water. Twee voorbeelden: hij benoemt de oorlogsslachtoffers in Tegelen en de Tegelaren die elders in de oorlog zijn overleden, maar die niet op de gedenkstenen zijn vermeld. Als tweede voorbeeld zorgt hij ervoor dat er vrijwilligers zijn die de vervallen graven op het Tegels kerkhof opknappen.

De bijdrage van Jos aan het behoud en de bewustwording van het Tegels erfgoed, het doel van de Heem, is niet in een paar alinea’s te bevatten. De Heem heeft zijn kandidatuur voor een onderscheiding van harte ondersteund!

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie