Op zondag 27 augustus 2023 is het vernieuwde wegkruis op de hoek Spoorstraat-Industriestraat door pastoor Antony Anu gezegend. Na een kort woordje door secretaris John Raijer van de Heemkundige Kring Tegelen en een mooi lied van Angelique Hesen ging pastoor Anu over tot het gebed en het zegenen van het kruis. Het kruispunt, bekend als ‘t Kruuts, weer voorzien van een gezegend kruis met kruisbeeld.

Het kruisbeeld hing tot augustus 2021 aan de overzijde van het kruispunt aan het appartementengebouw Krekelsberghof, op de hoek Kruisstraat-Stationsstraat. Het kruis en het kruisbeeld waren in een slechte staat, waardoor enkele onderdelen van het houtwerk en keramieken corpus los kwamen. Dit met risico op lichamelijk letsel bij passanten en nog meer beschadiging van het religieus kunstwerk. Door de Heem is het kruis met kruisbeeld van de gevel gehaald. Kunstenaar Jan Lucker is vervolgens aan het werk gegaan met het kruisbeeld en heeft dit grondig gerestaureerd. Diverse barsten zijn hersteld, het beeld is gezuiverd en een hand en voeten van het corpus zijn opnieuw bevestigd.

Het houtwerk diende in het geheel vernieuwd te worden. Nick Willems van Willems Timmerwerken heeft een geheel nieuw houten kruis gemaakt van hardhout en voorzien van een afdak. De pannen voor het afdak zijn beschikbaar gesteld door Wienerberger dakpannenfabriek Narvik Tegelen. Het plaatsen van het kruis op 17 juni 2023 is gebeurd door Hoveniersbedrijf Engelen-Van Dijck, met fantastische hulp van Ewals transport. De gemeente Venlo heeft bijgedragen met een subsidie. We zijn enorm blij met hun inzet voor het behoud van dit wegkruis!

Het originele kruisbeeld stamt uit april 1938. Toen werd op initiatief van de Katholieke Jonge Middenstands Vereeniging (KJMV) een houten kruis geplaatst. In de periode ervoor stond op deze plek een kapelletje met een hagelkruis. Een hagelkruis is een wegkruis dat geplaatst werd om boze geesten af te weren, zodat gewassen niet door hagel beschadigd zouden raken. Het kruisbeeld uit 1938 is naar ontwerp van beeldhouwer Douwes uit Breda en geboetseerd door de gerenommeerde Tegelse keramist Joep Felder. De hieronder opgenomen foto toont het zegenen van het wegkruis in april 1938. Het kruis was allereerst bevestigd aan de zijgevel van een woonhuis. Toen dit pand in 1986 werd gesloopt en hier het appartementencomplex ‘Krekelsberghof’ werd gebouwd, werd het kruis zonder afdakje daar in 1987 teruggeplaatst.

Zie hieronder voor enkele foto’s van het originele kruis en kruisbeeld, de staat van het kruis in 2021, de restauratie, plaatsing en zegening.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie