Op donderdag 17 maart 2022 verzorgt Henk Bongaerts om 19.30 uur een lezing over het keramische leven van zijn vader, Jacques Bongaerts. De lezing is in ‘t Schutterijmuseum in Steyl.

Voor de pauze bespreekt Henk de R.T.T. (Russel Tiglia Tegelen) geschiedenis. Na de pauze het keramisch Atelier Tegelen met de Jabo keramiek. 

Leden van de Heem bezoeken de lezing gratis. Niet-leden betalen € 4,- entree. Aanmelding is nodig met onderstaand formulier.

 

Jacques Bongaerts werd geboren in 1920 in Tegelen en overleden aldaar in 1997. Na het doorlopen van de ambachtsschool in 1936 in Venlo zat hij bij een klei hobbyclub. Hier werd hij “ontdekt” door George Goossens, de directeur van een van de grote keramische klei industrieën: de steen- en dakpannenfabriek Russel / R.T.T. in Tegelen. George wilde de fijnkeramische industrie van Tegelen weer een nieuw leven proberen te geven. Hij zag in Jac de geschikte persoon om dit met hem te verwezenlijken. Jacques startte in 1936 bij de firma Russel in Tegelen.

Tijdens de jaren van opbouw, ontstond deze nieuwe industrie met vallen en opstaan. Enkele vrienden uit het hobbyclub werden voor en na ook bij Russel en R.T.T te werk gesteld. Bekende en beroemde kunstontwerpers uit het hele land kwamen opdrachten maken of voerden deze zelf uit bij R.T.T. Grote opdrachten voor o.a de Wereldtentoonstelling van Parijs, wandplastieken voor grote gebouwen in het hele land, voor kerken, kapellen en vele patronale ontstonden. Tijdens de oorlogsjaren werd er als een soort verzet zolang mogelijk gefabriceerd, zelfs objecten die niet door de Duitsers geaccepteerd werden. Na de oorlogsjaren besloot Jac een officiële studie te volgen tot meester Keramiker. Die volgde hij in het Beierse Landshut in Duitsland aan “Die Höhere Fachschule für Keramik und Ofenbau” . Na het cum laude behalen van het fel begeerde diploma kreeg hij aanbiedingen over de gehele wereld.

Hij koos ervoor om in Reuver een nieuwe Keramische industrie op te richten. Na enkele jaren volgde hij toch weer zijn hart en begon in Tegelen een eigen atelier. Het “Atelier Tegelen” met de Jabo keramiek. Hier volgde ontwerpen en producten die verspreid werden over vele landen in de wereld. Bezoekers uit meer dan 60 landen vonden en bezochten het bedrijf. Er werden pottenbakkerslessen gegeven, excursies georganiseerd en groepen uit het hele land en het buitenland bezochten de zaak. In de 70-80er jaren werd het bedrijf vele malen bezocht door de landelijke TV. Zijn werken werden in vele vakbladen, tijdschriften en boeken beschreven. Hij was jarenlang vaste medewerker bij het vaktijdschrift Klei & Hobby en Bestuurslid van het pottenbakkersmuseum “de Tiendschuur “in Tegelen.

Na zijn overlijden in 1997 werd door de familie in het jaar 1998 de “Stichting tot behoud en beheer Keramisch erfgoed Jacques Bongaerts” opgericht. Deze stichting bezit meer dan 300 keramische items .Vele van deze werken zijn vast of wisselend te zien in de “Tiendschuur”, te lande in het Limburgs Museum Venlo en in het Nederlands Keramisch museum “Ut noflik Stee” in Otterlo op de Veluwe. Sinds 2005 en 2010 zijn 2 van zijn mooiste keramische werken (in permanent bruikleen) aan het keramisch museum “de Tiendschuur” in Tegelen overhandigd en er opgebouwd .

 

Aanmelding is mogelijk met het volgende formulier: 

  Uw naam (verplicht)

  Uw email (verplicht)

  Aantal personen


  Niet-leden betalen bij entree € 4,-.

  Opmerking.

  [anr_nocaptcha g-recaptcha-response]

  Let op! De bevestigingsmail kan bij ongewenste mail terecht komen.

  Geef een reactie

  Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

  Plaats reactie