Op dinsdag 10 november verzorgt Maurice Heemels een lezing over ‘Begraafcultuur in Limburg’ n.a.v. zijn proefschrift, getiteld ‘Op den akker des doods, waar allen gelijk worden’. Begraafcultuur in Roermond 1870-1940. In het proefschrift staat de begraafplaats ‘Nabij Kapel in ’t Zand’ te Roermond centraal. Daar vonden in de periode 1870-1940 alle Roermondenaren hun laatste rustplaats.

Deze negentiende- en vroeg twintigste-eeuwse begraafplaatsen worden ook wel getypeerd als ‘spiegel’ van de samenleving. Heemels toont in zijn onderzoek aan dat dit ook voor de Roermondse ‘necropool’ geldt. De sociale verschillen in de stad kwamen scherp tot uiting in de klassenindeling op de begraafplaats, in de begrafenisrituelen en in de monumentale grafcultuur.

Heemels’ verhaal zal bij vele toehoorders herinneringen oproepen aan een tijd waarin klassen op begraafplaatsen en tijdens rouwmissen, niet alleen in Roermond maar overal in Limburg, nog heel gewoon waren.

Op de foto: 1905 St. Martinuskerk met kerkhof – momenteel Wilhelminaplein

De lezing start om 19.30 uur. Niet-leden van de Heem betalen € 4,-. Door de corona maatregelen kunnen er maximaal 30 personen deelnemen. Om deel te nemen is het noodzakelijk om aan te melden met onderstaand formulier.

Uw naam

Aantal personen dat wenst deel te nemen

Uw email

Opmerkingen

Let op! De bevestigingsmail kan bij ongewenste mail terecht komen.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met een sterretje zijn vereist *

Velden wissenVerzenden