De tot voor enkele decennia omvangrijke Tegelse gieterijen en machinefabrieken konden niet zonder hun modelmakers. Zij maak(t)en de modellen die de vorm bepalen van het stuk dat men wil gieten. De grote gieterijen en machinefabrieken hadden hun eigen modelmakerij, maar zij lieten hun modellen ook maken door zelfstandige modelmakers. Van deze zelfstandige modelmakers is Modelmakerij Gommans aan de Steenweg in Tegelen de laatst overgeblevene. Ook bij Gommans is het traditionele modelmaken veranderd van een ambacht in een hightechproces met gebruik van CAD/CAM. Een proces waarin hout is vervangen door metaal en kunststof.

Jeu Quicken verdiepte zich sinds 2019 in deze vrij onbekende, maar uiterst belangrijke Tegelse bedrijfstak. Hij sprak met veel mensen uit het metier en verzamelde gigantisch veel documenten en afbeeldingen. Toen de gezondheid van Jeu in 2021 plots snel achteruit ging, moest hij het werk stilleggen. Historicus/publicist Paul Seelen nam het van hem over en maakte van de berg informatie die Jeu hem aanleverde een fantastisch, laagdrempelig boek. In dit boek wordt de ontwikkeling van het modelmakersvak én worden de diverse Tegelse en Steylerse modelmakerijen uitgebreid beschreven. Het boek (132 pagina’s) is volledig in kleur en geïllustreerd met uniek fotomateriaal.

De boekpresentatie is op 1 juni a.s.. U kunt het boek alvast reserveren. Kijk hier in onze webshop. We bezorgen dan direct na 1 juni. Ben er op tijd bij, want de oplage is beperkt.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie