Op vrijdag 16 maart kunnen inwoners van Tegelen en Steyl, alsmede overige geïnteresseerden, een kijkje nemen in het voormalige gemeentehuis van Tegelen. Een gebouw waar de inwoners de geboorte van hun kinderen aangaven, maar ook het overlijden van familieleden. Hier werden ook kleine boefjes tijdelijk opgesloten, stond de prins op het balkon, werden defilés afgenomen en werden jubilarissen in het zonnetje gezet.

Het gemeentehuis werd op 2 september 1947 geopend. Na 40 jaar werd er drastisch verbouwd: de gehele dienstvleugel ging tegen de vlakte en maakte plaats voor de huidige achterbouw. Het oude en nieuwe deel werden verbonden door een tussenruimte van glazen gevels, zodat beide bouwdelen voor het oog zelfstandige eenheden bleven. De besluitvorming over deze grote verbouwing duurde 13 jaar; maar liefst zestien modellen passeerden de revue. Na de gemeentelijke herindeling in 2000 raakte het gemeentehuis aan de Drink gefaseerd buiten gebruik. Eerst werd het nog gebruikt als ‘stadswinkel’, waar burgers voor een beperkt aantal diensten terecht konden. Rond 2009 werden de plannen voor een wetenschapscentrum uitgewerkt, waarna in 2012 het Ithaka Science Center opende. Niet langer dan een jaar werd deze functie behouden; sinds 2013 wordt gezocht naar een nieuwe bestemming. De Heemkundige Kring Tegelen heeft in januari aandacht gevraagd voor de leegstand en het verval van het gebouw. Dit leidde onder meer tot vragen in de gemeenteraad en aanscherping van de afspraken door de gemeente met de tijdelijke huurders.

Het voorste gedeelte van het gemeentehuis is op vrijdag 16 maart geopend van 13.30 tot 15.30 uur. Door leden van de Heemkundige Kring Tegelen worden rondleidingen gegeven en er is een mini-expositie. Geïnteresseerden kunnen nogmaals de raadszaal, trouwkamer, kamers van burgemeester en wethouders en de indrukwekkende entreehal bezichtigen, evenals de diverse kunstwerken in het pand.

Op de 16e maart wordt ook het eerste exemplaar van de nieuwe aflevering in de reeks ‘Venlose Katernen’ over het voormalige gemeentehuis van Tegelen aan wethouder Jos Teeuwen aangeboden. De publicatie is geschreven door historicus Ragdy van der Hoek in opdracht van het gemeentearchief Venlo, met medewerking van de Heemkundige Kring Tegelen. Het is een uitgebreide beschrijving geworden van de buiten- en binnenkant van het gebouw, evenals het cultuurhistorisch belang. Op de 16e maart is de nieuwe publicatie over het gemeentehuis ook ter plekke te koop. Hierna wordt de publicatie, net als de eerdere Katernen over De Gouden Berg en het Kranenbreukershuis, bij onder meer boekhandel Van Heel op de Grotestraat verkocht.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie