Op 2 augustus 2021 is het wegkruis, aan het appartementengebouw Krekelsberghof op de hoek Kruisstraat-Stationsstraat, van de gevel verwijderd. Het kruis en het kruisbeeld zijn in een slechte staat. We laten deze momenteel restaureren en zorgen dat deze weer aan het betreffende kruispunt (voor oudere Tegelenaren bekend als ’t Kruuts / Crüts) teruggeplaatst wordt.

In de 19e eeuw, tot circa 1870, stond op deze plek een kapelletje met een hagelkruis. Een hagelkruis is een wegkruis dat geplaatst werd om boze geesten af te weren, zodat gewassen niet door hagel beschadigd zouden raken. In april 1938 werd op initiatief van de Katholieke Jonge Middenstands Vereeniging (KJMV) een houten kruis teruggeplaatst. Het kruisbeeld is naar ontwerp van beeldhouwer Douwes uit Breda en geboetseerd door de gerenommeerde Tegelse keramist Joep Felder.

Inzegening van het wegkruis aan het huis Timmermans, april 1938

Het kruisbeeld wordt de komende maanden met steun van de gemeente gerestaureerd door beeldend kunstenaar Jan Lucker. Jan is niet onbekend met het werk van Joep Felder; hij begon bij keramist Felder zijn opleiding. We proberen het kruis met kruisbeeld terug te brengen, vrijstaand en met afdak, in het perkje op de hoek van de Spoorstraat-Industriestraat, dus schuin tegenover de huidige plek. Op de plek aan de gevel van Krekelsberghof willen een kunstwerk van en over De Globe plaatsen. Dit kunstwerk heeft sinds 1981 in de hal van De Globe in Belfeld gehangen en hebben we vorig jaar ontvangen. Het verwijst naar ijzergieterij De Globe en de metaalindustrie die op en rond deze plek geworteld was.

Jan Lucker bij het te restaureren kruisbeeld, 2 augustus 2021

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie