Op zaterdag 29 juni 2019 sluiten we het 1e half jaar van 2019 af bij Fort Sint Michiel in Blerick. Het fort, aan de Blerickse Maasoever, werd bedreigd door bouwplannen. Dankzij de inzet van verschillende erfgoedorganisaties en de actiegroep Red Ons Fort blijft het behouden. De plannen voor herontwikkeling van het kazernekwartier liggen alweer stil, maar de vesting krijgt er hoe dan ook een prominente plek.

In de 17e eeuw bouwden Spaanse legers een versterkt fort aan de oevers van de Maas bij Venlo. Na eeuwenlang als speelbal gediend te hebben van onder meer Spanje, de Nederlanden en België is dit fort begin twintigste eeuw voorgoed aan het zicht onttrokken door de bouw van de Frederik Hendrikkazerne. In 2010 zijn er delen van het oude Fort Sint-Michiel blootgelegd, welke in goede staat verkeerden. De restanten gelden als uniek voor Nederland, omdat dit een van de weinige door de Spanjaarden gebouwde forten betreft op Nederlandse bodem. Het unieke ligt volgens een archeologisch rapport juist in de zo compleet bewaarde gaafheid.

Op de 29e juni kunnen de leden van de Heemkundige Kring een rondleiding en uitleg over het fort krijgen. We vertrekken om 13.30 uur bij het station in Tegelen. Een aantal rijdt met auto’s, de overigen met de fiets. De kosten bedragen € 10,- per persoon, inclusief koffie/thee en vlaai. Graag deze contant meenemen naar Blerick. Nog geen lid? Meld je dan aan via de website.

Het programma:

  • 13.30 uur        Vertrek met fiets of auto vanaf parkeerplaats achter het station van Tegelen naar Blerick. Parkeren kan op het Kazerneterrein
  • 14.00 uur        Koffie/thee met vlaai en Mosasaurus film over het Fort Sint Michiel
  • 15.00 uur        Rondleiding over het terrein met gids en bezoek aan het Infocentrum
  • 16.30 uur        Vertrek naar Tegelen

Aanmelden voor het bezoek aan het fort kan met onderstaand formulier. 

Fout: Contact formulier niet gevonden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie