In april namen de zussen Renate en Rebbeca Habraken uit Helmond contact op met de Heemkundige Kring Tegelen omdat zij, na het overlijden van hun vader, in de woning een paardenhaam uit Tegelen aantroffen. Een paardenhaam (ook wel gareel genoemd) werd vroeger gebruikt voor paarden wanneer deze een voer- of werktuig vooruit moesten trekken. Voor beide zussen was het onduidelijk hoe deze in het bezit van hun vader was gekomen. Zij hebben de paardenhaam overgedragen aan de Heem. De paardenhaam is waarschijnlijk uit de jaren ’20 en is voorzien van twee naamlabels.

Label van zadelmaker F. Stroeken

Label van eigenaar tuinier A. Driessen

Het eerste naamlabel is van de maker van de paardenhaam, ‘Zadelmaker F. Stroeken Tegelen’. Voor zover bekend was Frans Stroeken actief als zelfstandig zadelmaker tussen 1917 en 1930 aan de Grotestraat 19 in Tegelen. Hiervoor werkte hij bij zijn vader, Wed. G. Stroeken en Zonen.

Het tweede naamlabel is van de eigenaar van de paardenhaam, ‘Tuinier A. Driessen Tegelen’. Arnoldus Johannes Driessen werd geboren op 22 juni 1880 in Tegelen en overleed te Tegelen op 3 december 1957. Hij was getrouwd met Anna Helena Gertrudis  Frenken; zij werd geboren te Tegelen op 17 september 1884 en overleed te Tegelen op 2 maart 1949. Zij woonden op de Kerhoflaan in Tegelen en waren daar eigenaar van café De Beugelbaan. Café De Beugelbaan was het thuishonk van beugelverening De Kuiters. Daarnaast was A. Driessen ook tuinier.

De Heem heeft het voornemen de paardenhaam zichtbaar op te stellen bij de travalje in het gerestaureerde pand van smederij Giesen aan de Hoekstraat.

1 reactie

  1. Een leuk stuk historie van Tegelen. Heel mooi van de zussen om dit stuk historie terug te brengen naar zijn roots.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie