Door oorlogsgeweld kwamen 98 Tegelse en Steylerse mannen, vrouwen en kinderen om het leven. Mensen die op straat of in hun huis werden getroffen door granaten, verzetshelden die zijn gefusilleerd en Tegelenaren die meevochten. Op het oorlogsmonument ‘Ik zal handhaven’ staan nu 28 namen. De Heemkundige Kring Tegelen en Stichting Tegels Comité Herdenking Gevallenen hebben al lang de wens alle oorlogsslachtoffers een naam te geven. Na een grondig onderzoek de afgelopen jaren zijn deze personen op de website van de Heem genoemd en is hun achtergrond omschreven. Een extra controle kan geen kwaad. Laat het ons weten als je aanvullingen of correcties hebt

.

We willen onze slachtoffers niet alleen digitaal herdenken. De namen van de 98 Tegelse en Steylerse slachtoffers willen we tonen op stalen panelen die het huidige oorlogsmonument ter zijde staan. We hopen deze panelen op dodenherdenking, 4 mei 2022, te kunnen onthullen. Een vergunningaanvraag is gedaan. De realisatie van de panelen vereist een grote investering die we niet alleen kunnen opbrengen. Help mee onze wens en die van nabestaanden te vervullen. We vragen financiële hulp van eenieder die onze oorlogsslachtoffers een naam wil geven. Want zolang je naam wordt genoemd, leef je voort.

 

De kosten om dit te realiseren bedragen zo’n € 12.000,-. Met hulp van lokale ondernemers, gemeente Venlo en eigen middelen van de Heem komen we een heel eind. Voor minimaal € 2.000,- vragen we hulp van onze inwoners. Door een bijdrage via de website van GoFundMe (crowdfunding) kunnen we de namenlijsten bij het monument gezamenlijk realiseren. Bijdragen mogen ook via bank worden overgeboekt. We ontvangen deze dan graag op banknummer NL38 RABO 0150 5262 02 t.n.v. Heemkundige Kring Tegelen onder vermelding van “Oorlogsmonument”.

 

De namenlijsten op Corten-stalen panelen komt er als volgt uit te zien. Op het linkerpaneel de overledenen in Japan en Nederlands Indië. Op de beide rechter panelen de overleden in WOII. Van iedere overledene nemen we de voorletter, achternaam en geboorte- en overlijdensjaar op. Op onze website staan alle verdere gegevens.

Heb je vragen over deze actie? Neem dan contact met ons op via info@hktegelen.nl.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie