Op donderdagavond 15 december bezochten circa 80 leden de jaarafsluiting van de Heem in de Harmoniezaal. Net als andere jaren stond de jaarafsluiting in het teken van het Tegels dialect met een lekker hapje en drankje.

We begonnen de avond met een lezing van Stephan Thoden van Velzen. Stephan studeerde Duitse taal en cultuur in Nijmegen en onderzocht daar de Limburgse dialecten in de Venlose grensregio. Voor zijn onderzoek vergeleek hij de schrijfwijzen en uitspraken van zo’n 200 woorden in het dialect van Tegelen, Belfeld, Venlo, Herungen, Leuth en Kaldenkerken. De resultaten vergeleek hij met teksten uit 1880 en 1935, zodat hij ook kon zien hoe de dialecten zich ontwikkelden. In zijn presentatie liet hij zien hoe hij het onderzoek heeft aangepakt en wat de resultaten waren: verschillen en overeenkomsten tussen de dialecten.

Hierna droegen de leden van de Sjriéverskrink Noord-Limburg korte verhaaltjes voor in hun eigen dialect. De Sjriéverskrink bestaat uit mensen die graag verhalen schrijven en gedichten maken over van alles in hun eigen dialekt.

  • Hub Orval (Sjteyl) vertelt euver de prénatale periode van Maria en Joseph (achternaam ônbekend), waovan de óetkôms neet in ’t gedich veurkump, maar óeteindelik waal ein enorme impact op de waereldgesjiedenis haet gekrege.
  • Herman Bors (Ruiver) zien biedrage geit euver eine miens dae thoes kump mit ein kerspakket. De inhoud is angers den d’r gewend is. ’t Is ein verhaol det in drie deile verteld waerd en ein verrassend inj haet.
  • Truus Verbong (Tegele) haet ’t euver vruger wie ’t káad waas en wat de minse den môste ôngernimme öm ’t get wermer te kriége. Nôw weej zunig môtte zien met ‘t verwerme in hóes, weite weej wir wie good weej ’t allewiels hebbe taegeneuver de luuj vruger. Ouch luës het nag ein paar kingerversjes veur.
  • Beej Ton in ’t Zandt (Venlo) gebeurde waat op de mert, umdet hae neet met gepas geld kós betale.
  • Bèr Born (Venlo/Tegele) haet ein verhaol: Op waeg nao Kersmis. Det is mier as allein lekker aete en drinke. Dink ouk ens aan diene medemins, dae neet zoë good kin, of gif waat extraas aan de Voedselbank. Hae haet nag ein gedich: Winter. Det geit euver ‘n jóngk maedje det druimde det het met schaatse ‘nne golde medalje ging winne op de Olumpische Speule en had dao ouk alles veur euver.

Piet Relouw (Kessel) was helaas verhinderd.

Na de voordrachten stond een heerlijk hapje te wachten, met dank aan Riet Leenen-Gitmans, Cabooter Facility en diverse overige leden.

Foto’s van de gezellig avond zijn hieronder te vinden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie