ragdy

Wij nodigen u uit voor een interessante lezing op donderdag 23 maart 2017 door de Venlose historicus dr. Ragdy van der Hoek met als thema “De invloed van de landsgrens op de inwoners van Venlo, Tegelen, Straelen en Nettetal” waarover onlangs een boek van zijn hand verscheen.

Hoe kwam de grens tot stand en waarom duurde het zolang voordat Tegelen een deel werd van het Koninkrijk der Nederlanden? Welke invloed hadden (inter)nationale, regionale en lokale gebeurtenissen op de mensen in deze grensregio? Hoe lagen de verhoudingen in de negentiende eeuw en wat veranderde er in de twintigste eeuw door beide wereldoorlogen? Wie legden na 1945 de eerste contacten en wat gaf de aanzet tot een verdere samenwerking binnen een euregio?

In zijn lezing zal Ragdy van der Hoek op bovengenoemde vragen ingaan, maar ook op in de loop der jaren ontstane verschillen. Wij denken soms onze buren goed te kennen, maar wat weten we werkelijk van hen? Hoe kijken zij tegen zaken aan en wat houdt hen bezig? Wat scheidt en wat verbindt? Waarom is sprake van een andere eetcultuur en neemt het dialectgebruik aan de Nederrijn af, terwijl dat in Tegelen veel minder het geval is? Waarom zijn er verschillen in woningbouw, in het vieren van feesten en in omgangsvormen?

De lezing is op 23 maart 2017 om 20.00 uur in Cultureel Centrum De Haandert in Tegelen.

Voor leden is de lezing gratis. Niet leden betalen € 4,-.

2 reacties

  1. Lijkt me een interessante lezing. Het veel vragen, die nu opkomen en die ik niet meer aan mijn ouders kan vragen! Waar vindt de lezing plaats en hoe laat?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie