Het Raadhuis Tegelen is al langere tijd buiten gebruik. Nadat dit prachtige gebouw haar functie als gemeentehuis verloor, vervolgens door Ithaka in gebruik werd genomen en nadat het nu niet meer “in de race” is als Huis van de Wijk, is er op dit moment geen toekomstperspectief voor dit mooie gebouw.

Er huist op dit moment “Anti Kraak”. Heemkundige Kring Tegelen is onlangs binnen gaan kijken en heeft vastgesteld dat een en ander een verwaarloosde indruk maakt. Er is zelfs sprake van beschadigingen en er is zelfs een lekkage waar te nemen. Verder is er een aantal zaken verwijderd o.a. door Ithaka (2009-2013). Er wonen 7 mensen van de anti-kraak, o.a. in de burgemeesterskamer, de kamer van de gemeentesecretaris is nu een slaapkamer en de trouwkamer is ingericht als fotostudio, volgens een woordvoerder van de Heemkundige Kring Tegelen.

Dat alles baart inwoners van Tegelen en de Heemkundige Kring zorgen, maar ook de fractie van EENLokaal. Uit diverse reacties blijkt dat het Raadhuis veel inwoners van Tegelen aan het hart ligt en deze zich afvragen wat er gaat gebeuren.

Leon van den Beucken van EENLokaal heeft daarom een aantal vragen gesteld over de toestand van het Raadhuis Tegelen. Zo willen ze weten wat de status van de voorgenomen heringebruikname van de trouwlocatie is. Maar vooral willen ze in beeld hebben wat de gemeente gaat doen om de het goede onderhoud van dit gemeentelijke monumentale pand te garanderen.

Er zijn binnen het gemeentehuis ook een flink aantal (verwaarloosde) kunstvoorwerpen. Zo is er een kramieken beeld met de afbeelding van koningin Beatrix. Ook treft men er bijzondere en met de hand gemaakte meubelen en lampen (door de meubelmaker van koningin Juliana) aan. Verder ook de – door de Tegelse gemeenschap in bruikleen geschonken – schilderijen, bijzonder glas in lood en het beeld Het Tegels Hert gemaakt door beeldhouwer Jos Oehlen.  Verder nog diverse andere kunstwerken. Aan de buitenzijde een opmerkelijk in Tegelen vervaardigd keramieken tympaan welk de (industriële) geschiedenis van Tegelen uitbeeldt.

Ook van deze zaken wil VenLokaal weten of ze bij het college in beeld zijn en hoe men denkt deze voor de toekomst te behouden.

Foto: gemeentehuis Tegelen in 1955

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie