Op zondag 24 september werden door burgemeester Antoin Scholten van Venlo en burgemeester Christian Wagner van Nettetal informatieborden over de grens Heidenend onthuld. De borden zijn door de Heem geplaatst aan de opgeknapte slagboom aan de grens.

De Heem heeft zich afgelopen jaar ingezet om de grens een meer herkenbare plek te maken. Daarvoor zijn de informatieborden met een korte historische beschrijving van de grens en diverse historische foto’s onthuld. Tevens heeft de Heem gezorgd voor een fris verflaagje over de grenspaal en het voormalige grensgebouw.

Tijdens het zogenaamde Tegelen-Kaldenkerken (TeKa) Grenstreffen werden beide burgemeesters geinterviewd door Ragdy van der Hoek. Het werd duidelijk hoezeer de beide burgervaders op de regio aan de andere zijde van de grens gericht zijn; zowel in privésferen, als in bestuurlijk verband. Na het interview werd een smokkelverhaal verteld door Elvire Kückemanns en Truus Verbong. Elvire vertelde het verhaal in het Kaldenkircher dialect, Truus in het Tegels dialect. Het was mooi de verbinding, maar ook de verschillen tussen beide dialecten te horen. Hierna volgde de ontknoping: de onthulling van de informatieborden door de burgemeesters. Hiervoor werd letterlijk het startschot gegeven door een salvo van de Frei Husaren von Glasenapp 1760. Op de borden is een korte historische beschrijving van de grens opgenomen. Zowel in het Nederlands en het Duits, maar ook in het Tegels en het Kaldenkircher dialect.

De genodigden konden daarna genieten van een borrel en de film bekijken die door de Heem over de historie van de grensovergang Heidenend is samengesteld uit diverse filmbeelden en fotos. De film is hier te zien. Foto’s van het TeKa grenstreffen staan in ons fotodossier. Hier is op schrift en met beeld en geluid (met dank aan TZBO) het smokkelverhaal te vinden, dat door Truus Verbong en Elvire Kückemanns is voorgedragen in het Tegels en Kaldenkircher dialect.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie