Vanaf 30 november is het Groot Tegels Sigarenboek van Paul Seelen leverbaar. We kunnen het boek aanbieden voor maar € 19,95 met gratis bezorging in Tegelen en Steyl. Klik hier om ‘m te bestellen.

Hé daar ook al aan de sigaar? Misschien kent u het nog. Het meeslepende reclamedeuntje waarmee de Nederlandse sigarenfabrikanten hun product aan de man probeerden te brengen. Dat was in de jaren vijftig. Niet lang daarna kwam de klad er in. De concurrentieslag met de sigaret werd verloren. De ene na de andere sigaren- en tabaksfabriek moest sluiten. Ook in Tegelen, bolwerk van de Limburgse sigaren- en tabaksindustrie.

Bolknakken, tuitknakken, sprietjes, manilla’s… Ze zijn en masse vervaardigd in Tegelen. Bij door de jaren heen bijna tachtig fabrieken. Veel Tegelenaren hebben in de branche gewerkt. Alleen al de plaatselijke marktleider Vossen-Breuers had in de gloriejaren meer dan vierhonderd mensen op de loonlijst staan.

Het Groot Tegels Sigarenboek is geschreven door publicist/historicus Paul Seelen met hulp van de Heemkundige Kring. In het boek, verluchtigd met uniek illustratiemateriaal, wordt de geschiedenis van deze belangrijke bedrijfstak in vogelvlucht geschetst. Van zeventien afzonderlijke fabrieken zijn uitgebreide ‘portretten’ opgenomen. Van de andere de voornaamste gegevens.

Klik hier om ‘m te bestellen.

2 reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie