De decembermaand staat weer voor de deur. Het zoeken naar leuke cadeaus voor de feestdagen is weer gestart. Onderstaande zes boeken over Tegelen, Steyl en Venlo zijn afgelopen maand uitgekomen. Erg leuk om te geven en te krijgen!

Het boek ‘Kóm èns doeënderbeej … en ontdek 50 historische locaties in Tegelen en Steyl’ is opgebouwd rond de 25 foto’s van de mozaïekbank op de hoek Grotestraat – Spoorstraat. Ons lid Gertie Schouwenberg en Adriaan de Roode trokken er met notitieboek en fotocamera op uit om het lokale verleden zichtbaar te maken. Zij werkten achter ieder van de historische foto’s een verhaal uit en brachten dit op een mooie wijze met foto’s in beeld. De foto’s leiden naar 50 historische locaties in Tegelen en Steyl, die met het boek ook in drie fiets- en wandelroutes zijn gezet. Het boek is voor € 10,- te verkrijgen via onze webshop (met gratis bezorging in Tegelen en Steyl), boekhandels Van Heel en Timmermans in Tegelen en Koops in Venlo, Tiendschuur en Oelespot.
In het boek ‘Het begon aan de Stationsstraat in Tegelen’ heeft auteur Jeu Quicken de geschiedenis van de Tegelse metaalbedrijven W. Doesborgh & Zonen, Breuer & Doesborgh, J. Breuer Jr. / LMT en Werktuigkundig Adviesbureau Dötsch in woord en beeld gebracht. Op 120 pagina’s maakt hij een uitgebreide beschrijving van de ontwikkeling en teloorgang van de bedrijven, de producten die zij maakten én de families en medewerkers hierachter. Veel afbeeldingen geven de gebouwen, producten en mensen een gezicht. Het boek is voor € 15,- te verkrijgen via onze webshop (met gratis bezorging in Tegelen en Steyl), boekhandels Van Heel en Timmermans in Tegelen en Koops in Venlo.
Onlangs is de roman ’t Bad / Het Bad van Willem Kurstjens verschenen. Aan de hand van de belevenissen van twee arbeidersgezinnen rond en in het Venlose openluchtzwembad De Onderste Molen schetst hij een indringend beeld van de jaren dertig van de vorige eeuw. ’t Bad / Het Bad is een ‘tweetalige’ editie, Venloos-Nederlands. Het boek kost € 9,95.
In het voorjaar van 2014 kocht Willem Kurstjens een stuk land tussen Tegelen en Venlo aan de rand van het buurtschap Egypte. Het was er mooier dan hij had kunnen denken en van de weeromstuit begon hij gedichten, verhalen en beschouwingen te schrijven die met deze plek verband hielden. Toen de Venlose publicist Sef Derkx hem vroeg of hij geen kopij had voor zijn blog De Venloër Grensbode kwamen ze overeen dat Kurstjens correspondent uit Egypte zou worden. Nu is er deze bloemlezing in boekvorm genaamd ‘Standplaats Egypte’, voor slechts € 7,95.
Zaterdag 26 oktober vond bij de voormalige Trappistenabdij Ulingsheide de reünie plaats van de studentenvereniging Adulescent ia die van 1954 tot 1977 heeft bestaan in de H. Hartparochie. Over de studentenvereniging schreef Carel van Nisselroy een historiografie getiteld ‘Adulescentia – Twintig plus drie’. In dit boek (148 pagina’s) beschrijft hij in zeven hoofdstukken de geschiedenis van de vereniging voor jongens vanaf 12 jaar die naar de middelbare school gingen (vanaf 1972 was de vereniging gemengd). Het boek is te koop voor € 10,- bij Van Heel, Grotestraat, Tegelen.
Paul Seelen schreef een boek over sloppenwijk ’t Hetje in Venlo, ingeklemd tussen de Jodenstraat en de Havenkade. De meeste Venlonaren liepen er met een boog omheen. ’t Hetje was het afvalputje van de stad. Maar, ‘t had ook een andere, veel betere kant. Na een speurtocht door oude kranten en archieven en gesprekken met de laatste nog levende ooggetuigen is de geschiedenis van de Venlose sloppenwijk, tachtig jaar na de sloop, op papier gezet. Het boek kost € 21,50.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie